Dostupni linkovi

Steven Kay podnio zahtjev za povlačenje iz Miloševićevog procesa


Haaški tribunal je danas potvrdio da je Kay uložio službeni zahtjev da se on i njegova saradnica Gillian Higgins povuku iz Miloševićevog procesa. Glasnogovornik Tribunala, Jim Landale, potvrdio je na redovnoj konferenciji za medije da je u ovom momentu riječ ipak “samo o zahtjevu”, te da Kay i Higginsova ostaju službeni Miloševićevi branioci “dok se ne odluči drugačije”.

Landale je rekao da će o ovom zahtjevu možda morati da odlučuje Sudsko vijeće koje je Kaya i Higginsovu 1. septembra i imenovalo za službene branioce.

Kay je u međuvremenu uložio žalbu Apelacionom vijeću na odluku o imenovanju službenih branilaca. Odluka o ovoj žalbi se očekuje sa velikom pažnjom, ali je u ovom momentu nejasno zašto je Kay uložio zahtjev da ga se povuče iz procesa prije same odluke Apelacionog vijeća.

Nastavak procesa zakazan je za 9. novembar zbog nemogućnosti službenih branilaca da nagovore svjedoke da se pojave u Haagu, odnosno – kako je više puta ponovio Kay – zbog potpunog izostanka saradnje optuženog za službenim braniocima.

Bivši jugoslavenski predsjednik, koji kaže da ne priznaje haaški sud ni optužnicu, od početka procesa branio se sam. On insistira da mu se vrati pravo da se brani sam, tvrdeći da će se u tom slučaju ´suđenje odvijati uobičajenom dinamikom´ u režimu od tri radna dana tjedno.

Za dokazni postupak odbrane sud je odobrio 150 radnih dana.

Miloševiću se sudi po 66 točaka optužnice za genocid i ratne zločine počinjene devedesetih u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.
XS
SM
MD
LG