Dostupni linkovi

Čović i njegove dvojbe


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije mogao potvrditi informaciju da su veleposlanici zemalja Europske unije odlučili ne prihvatiti odluku Predsjedništva o upućivanju Dragana Božanića na dužnost bh. veleposlanika pri Vijeću Europe u Strazburu. “Takvu odluku još nemamo”, kazao je Čović, ali kolektivni šef države zadužio je ministra vanjskih poslova BiH da u konsultacijama sa veleposlanicima Europske unije informira Predsjedništvo o tome što je, kako je kazao Čović, pametno uraditi.

Na upit novinara kako je moguće da se iz Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH u posljednje vrijeme javnosti prezentiraju različite informacije glede Božanićevog imenovanja, Čović odgovara:

“Pa u BiH nije neobičajeno da različite institucije daju potpuno različite iskaze o bitnim pitanjima. Ono što vam ja mogu kazati, mi smo tada sa dva glasa za i jednim glasom protiv, to imenovanje potvrdili. Ako mene pitate zašto sam ja potvrdio to imenovanje - zato što uistinu na pitanje Ministarstvu vanjskih poslova ima li ijedne prepreke da gospodin Božanić bude imenovan - a s obzirom da u zadnjih nekoliko godina obnaša prvo dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, pa jedno veleposlaničko mjesto, pa drugo, i mi ga sad upravo sa jedne pozicije u DKP mreži prebacujemo na drugu - rečeno je da nema zapreka, i s te strane ja sam smatrao da principijelno bilo bi s moje strane neprimjereno da reagiram drugačije, ukoliko to ne dobijemo, evo na način nekih provjera, da stvarno takvih zabrana ima.

Danas smo zadužili, upravo zbog osjetljivosti pitanja i medijskog značaja koji je pridat ovom imenovanju, da Ministarstvo vanjskih poslova uistinu Predsjedništvo informira detaljno o mogućim zaprekama koje postoje. I sad ponovno imamo kontravrezne informacije da su nekad zabrane postojale, koje su vrijedile određeno vrijeme, pa poslije toga ne postoje itd. Međutim, dovoljno je već, sad ja moje osobno mišljenje da kažem, sad već štete naneseno BiH, pa i samom gospodinu Božaniću, da ja mislim da je vrijeme da se ta odluka preispita.”

Podsjećamo, dvojba oko imenovanja Dragana Božanića odnosi se na to da li je još uvijek na snazi restriktivna odluka Europske unije protiv osoba u BiH koje su djelovale protiv Mirovnog sporazuma.

Još jedno pitanje koje je postavljeno članu Predsjedništva Draganu Čoviću ostalo je bez konkretna odgovora, a to je da li će se povući s funkcije ukoliko mu Ustavni sud BiH ukine imunitet. Čović, koji je cijelo vrijeme konferencije bio u žurbi, napuštajući prostoriju kratko je kazao:

“Izvan sjednice Predsjedništva ne možemo nagađati.”

Koncem ovog tjedna Ustvani sud BiH trebao bi donijeti odluku o desetak apelacija kojima su se na imunitet pozvali uglavnom bivši i sadašnji federalni funkcioneri, među kojima je i sadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović, odnosno nekadašnji dopredsjednik Vlade Federacije BiH i ministar financija, a protiv kojih se vode istrage zbog zlouporabe položaja i nesavjesnog rada.
XS
SM
MD
LG