Dostupni linkovi

Kočnica nije ustav, nego Visoki predstavnik


Pripremajući izvještaj Savjetu Evrope o funkcionisanju državnih institucija i ulozi Visokog predstavnika u BiH, predstavnici Venecijanske komisije kazali su vlastima u Banjoj Luci da BiH bez promjene ustava iz Dejtona nema mogućnost da bude primljena u Evropsku uniju. Zamjenik sekretara Venecijanske komisije, Tomas Markert:

“Mi smatramo da postoji potreba da se izvrše ustavne promjene, jer u postojećem stanju BiH nije spremna da u potpunosti učestvuje u evropskim integracijama. Evropska unija želi imati jednog sagovornika u svojim pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju i taj sagovornik mora biti država, sa svim ovlaštenjima. Mi nismo došli ovdje da bismo bilo šta nametali, jer da bi se vršile bilo kakve promjene, one moraju biti u skladu s dogovorom iz Dejtona i ništa ne može biti nametnuto izvana ili iz jednog entiteta drugom.”

Dejtonski ustav se može nadgrađivati s ciljem funkcionalnosti države, ali nije potrebna njegova potpuna promjena, stav je vlasti u RS-u. Predsjednik RS-a, Dragan Čavić:

“Naše mišljenje je da inicijative za promjenu Ustava, u kojima je u principu i načinu bilo definisano potpuno odstupanje od entitetskog uređenja, da su to promašene političke inicijative koje ne mogu imati uspjeh i biti podržane od bilo kojeg političkog faktora u RS-u. I da je moguće graditi decentralizovanu zemlju na temeljnom entitetskom uređenju, a istovremeno graditi državnu funkcionalnost BiH. Primjera za to u Evropi ima jako mnogo.”

Kočnica daljem razvoju demokratije u BiH nije Ustav, već mandat Visokog predstavnika, tvrdi Čavić. Ako svi u BiH moraju da se pridržavaju evropskih konvencija o zaštiti ljudskih prava, onda to mora i Visoki predstavnik kao vrhovni autoritet:

“Nijedna od preko 120 zemalja koje su ratifikovale i prihvatile ovu konvenciju ne mogu dozvoliti da se na njihovoj teritoriji bilo ko, pa i međunarodni autoritet, upušta u egzibicije kršenja konvencije. Takvoj zemlji nije mjesto u Savjetu Evrope. I ako se ova praksa u BiH nastavi, BiH više ne može biti članica Savjeta Evrope i mora da redefiniše svoju poziciju u evropskim okvirima, a to će biti veliki izazov za međunarodnu zajednicu.”

Čavić je potvrdio da je članovima Venecijanske komisije predao materijal kojim se potkrijepljuje kršenje ljudskih prava izabranih zvaničnika u RS-u odlukama Visokog predstavnika.
XS
SM
MD
LG