Dostupni linkovi

Za neizlazak Srba na izbore krivi vlada Srbije i UNMIK


Kosovski Srbi simbolicnim izlaskom na izbore oduzeli su sebi pravo na ostvarivanje gradjanskih prava i to ce, prema recima profesora medjunarodnog prava Envera Hasanija, uticati i na procese njihovog ukljucivanja u institucije Kosova.

Bez sumnje, tako mali izlazak kosovskih Srba na izbore jasno pokazuje da su oni zavisni od stavova beogradskih vlasti, koje su ne retko ovdasnje Srbe koristile za zrtve zarad ostvarivanja svojih, najcesce partijskih ciljeva, kaze prof. Hasani.

“Tako mali izlazak je na neki nacin alibi za domace i medjunarodne predstavnike da ukljuce Srbe u nove institucije i to se treba dogoditi nezavisno od toga sto ce mozda posle roka koji je odredio predsednik Tadic napustiti institucije, jer nije realno da se za tri meseca moze ostvariti neki od njihovih zahteva, u obliku na koji su oni podneti, jer smatram da su to nerealni zahtevi”, kaze prof. Hasani.

Ovakav izlazak Srba na izbore je pokazao kako medjunarodna zajednica nema uticaja na politiku u Beogradu, Sa druge strane, neizlaskom na izbore kosovski Srbi su defaktorizovali sebi i 100 odsto faktorizovali Beograd da odlucuje za buducnost kosovskih Srba i problem Kosova, smatra politicki analiticar Baton Haxhiu.

“To ce se reflektovati posebno na status Kosova i pokazalo se da se status Kosova ne moze graditi na relaciji razgovora kosovskih Srba i kosovskih Albanaca, i to je eliminisano, iako je to bio deo elemnata standarda. Ali je sada vazno da kosovski Albanci, institucije Kosova shvate da bez faktora koji se zove Beograda ne moze se resiti status Kosova”, kaze Haxhiu.

On takodje smatra da ce tako malo ucesce na izborima dovesti u pitanje njihov legitimitet u insitucijama Kosova.

Eventualno odbijanje preuzimanja rezervisanih mesta u Skupstini Kosova od strane srpskih predstavnika, u neku ruku, pred medjunarodnom zajednicom moze dovesti u pitanje legitimnost Skupstine, smatra prof. Hasani.

“Albansko – srpski problem je najznacajniji problem svih ovih nejednacina i treba da zapocne dijalog kojim bi se utvrdila politicka pravila igre izmedju kosovskih Srba i Albanaca, a zasto ne i razgovora Kosovo- Srbija. Inace, logikom koja se sada vodi odnosi ce se i dalje zaostravati i sada kada se radi o formiranju institucija Kosova to ce biti novi factor koji ce komplikovati odnose”, kaze prof. Hasani.

Baton Haxhiu istice kako cinjenica da Srbi nisu ucestvovali na izborima moze imati za posledicu da razgovori o konacnom statusu ubrzaju.

“Albanci ne treba da odgovore na process decentralizacije, jer su srbi bojkotovali izbore i njisu htele da budu deo institucija. Ali, to istovremeno otvara opasnost podele Kosova na imaginarne kantone koji se mogu otvoriti kada se zapocne proces utvrdjivanja konacnog statusa”, kaze Haxhiu.

Uzroci koji su doveli do bojkota izbora, prema prof. Hasaniju su:

“Ako bi smo pravili neki redosled onda je vlada u Beogradu na prvom mestu, drugo UNMIK je politizovao problem, da ne kazem dramatizovao problem Srba, dok je domacem faktoru nedostajala inercija i ideje”, kaze prof. Hasani.

Baton Haxhiu: “Albanske partije se nisu osudile da se bave ovim pitanjem, tako da u izbornoj kampanji srpski elemenata nije ni spominjan u strahu da ne izgube glasove,ako ih spominju, i to ce se im se osvetiti, tako da deo odgovornosti ima i albanski factor. Sa druge strane medjunarodni factor je milovao Boegrad i nije ucinio koliko je trebalo u odnosu na albanski factor da sacine zajednicku strategiju kako bi kosovski Srbi postali znacajan factor i izgradili svoju identitet na Kosovu, a nikako da Srbi budu ljudi koji hodaju, ne govore i ne razmisljaju”, kaze Baton Haxiu.
XS
SM
MD
LG