Dostupni linkovi

Forever HDZ


Izborni rezultati govore da su Hrvati etnički očišćeni iz RS-a i pojednih dijelova Federacije, naglašava dr. Marko Tadić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke. Političke partije sa hrvatskim predznakom, u manjem entitetu, uspjele su osvojiti samo jedno mjesto u opštinskim skupštinama, i to u Bosanskom Brodu:

“U drugim dijelovima RS-a nemamo niti jednog vijećnika. Tako, primjerice, u Banjoj Luci, gdje je nekada bilo preko 20 tisuća Hrvata, nemamo niti jednog vijećnika. Dakle, u desetak bitnih općina RS-a, u kojima je nekada živjelo preko 140 tisuća Hrvata, dakle negdje oko 18 posto svih Hrvata BiH, mi nemamo praktički nigdje vijećnika, osim Bosanskoga Broda. Slična je situacija i na pojedinim područjima Federacije. Tako u velikim gradovima, kao što su Tuzla, Zenica, Sarajevo, Sarajevo kao cjelina, mi imamo gotovo beznačajan broj vijećnika, iako je na tim područjima živjela petina svih Hrvata BiH. Tragično je da Hrvati imaju, čini mi se, jednoga vijećnika, odnosno hrvatske političke stranke imaju jednog vijećnika u svim izbornim jedinicama u Sarajevu, u svom glavnom gradu, glavnom gradu svoje države.”

Vencel Lasić, Hrvatska demokratska zajednica Sarajevo:

“Radi toga što je izborni prag od tri posto takav da objektivno u Sarajevu više nikada neće biti predstavnika hrvatskog naroda iz stranke koja je sa hrvatskim predznakom. A i ostale stranke uglavnom Hrvate stavljaju tamo negdje na petnaesto, dvanaesto mjesto, gdje opet neće proći. Sarajevo, ako želi biti glavni grad, onda mora biti izborni zakon drugačiji za grad Sarajevo kao glavni grad, sličan onomu u Mostaru gdje će se osigurati predstavnicima sva tri konstitutivna naroda određeni broj zastupnika.”

Kad bi se ujedinile sve hrvatske partije one ne bi mogle dobiti više vijećnika u glavnom bh. gradu, ističe Lasić potkrepljujući primjerom:

“Ako vi imate na Ilidži svega negdje oko 230 glasova Hrvata za stranke sa hrvatskim predznakom, ja govorim o strankama s hrvatskim predznakom, onda je istina da ne može nikako biti, jer treba, u Novom Gradu recimo, preko 700 glasova da bi se dobio vijećnik. A sve hrvatske stranke su dobile 400 i nešto glasova.”

Jedino rješenje je izmjena Izbornog zakona, naglašava Dobrica Jonjić, Nova hrvatska inicijativa:

“Dapače, inzistirat ćemo da se ustavna odredba o proporcionalnoj zastupljenosti naroda u BiH primijeni do kraja, slično rješenju za grad Mostar, koje je nametnuo Visoki predstavnik. Do tada ćemi mi zaista iz Nove hrvatske inicijative inzistirati da se ustavna odredba o proporcionalnoj zastupljenosti veže uz popis iz 1991. godine i da bude sprovedena. Sada je trenutačno na djelu potpuna opstrukcija ustavnih promjena koje idu za tim ciljem i potpuna ignorancija ustavne odluke o proporcionalnoj zastupljenosti. Pogotovu se to odnosi na područje RS-a.”

Posljedica Izbornog zakona i pravila, posebno u registraciji birača, je poguban izborni rezultat, smatra predsjednik HSS-a:

“U 99 izbornih jedinica nemamo niti jednoga vijećnika. Dakle, u 76 posto svih izbornih jedinica Hrvati nemaju niti jednoga vijećnika. Ako nemate nijednog vijećnika, onda je konstitutivnost Hrvata na prostoru BiH naprosto mrtvo slovo na papiru. O konstitutivnosti Hrvata više ne možemo ni govoriti, pa se postavlja pitanje ne bi li bilo politički uputnije da više nismo konstitutivan narod, nego da smo naprosto manjina čija su onda prava zaštićena međunarodnim sporazumima, ugovorima, propisima itd.”

Hrvatskim strankama, a posebno HDZ-u, zanimljiva je jedino Hercegovina, također navodi Tadić:

“A HDZ-u objektivno ova cijela situacija odgovara, jer na ovaj način, kroz ovaj izborni zakon, kroz ova izborna pravila guši se potpuno, onemogućuje se politički pluralizam među Hrvatima, jer nijedna hrvatska politička stranka više ne može osvojiti 3 posto glasačkog biračkog tijela u BiH, dakle ne može proći taj izborni prag.”

Vencel Lasić, HDZ:

“Priče za djecu, isto kao što su priče da je HDZ iseljavao ljude iz Sarajeva. To pričaju oni koji sebe vide negdje kao spasioce Hrvata, a ja sam bio cijelo vrijeme rata, i dan-danas, i član sam HDZ-a od osnivanja i nikada nisam pročitao nigdje da treba iseljavati iz Sarajeva. Treba spašavati glavu, to je bilo svima. Zna se ko je odlazio iz Sarajeva i kako je odlazio.”

Marko Tadić:

“Jedini je HDZ koji može relativno lako osvojiti četrdesetak tisuća glasova, pa preći taj izborni prag - i njemu odgovara. Gotovo bih rekao: Forever HDZ.”
XS
SM
MD
LG