Dostupni linkovi

Mogući svi modeli koalicija


Tokom danasnjeg dana sa politickim liderima je razgovarao sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen i kako su posle sastanka izjavili politicki lideri tokom susreta se razgovaralo o stavovima oko dinamike konstituisanja institucija.

Jos nista nije definitivno i naredni dani ce biti odlucujuci za stav Demokratskog saveza Kosova sa kojom ce partijom ili subjektom uci u koaliciju, rekao je posle sastanka sa Jessenom Petersenom predsednik Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova:

“Posle konacnih rezultatat videcemo da institucije formiramo sto prije. U medjuvremenu predsednik i vlada ce raditi jer imaju odgovornosti. U boljoj smo situaciji u odnosu na 2001 godinu i nadam se da cemo vrlo brzo konstituisati institucije”, rekao je lider Demokratskog saveza Kosova.

“Ja cu se angazovati za sveobuhvatnu i multietnicku vladu”, rekao je predsednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi:

“Demokratska partija Kosova vodi politiku integracije koja garantuje stvaranje sveobuhvatnih i multinacionalnih institucija, sto garantuje stabilnost i uspeh Kosova i stabilno i efektivno vladanje, pocetak resavanja politickog statusa Kosova i integraciju Kosova u severnoatlanske structure”, rekao je Thaqi.

Bilo bi dobro da Kosovo ima vecinu i opoziciju, ali ne iskljucujem i druge modele, koji su na Kosovu poznati kao zajednicko vladanje, rekao je predsednik Alijanse za buducnost Kosova Ramush Haradinaj i dodao kako se u tom smislu sastao sa viskim zvanicnikom DSK Nexhatom Dacijem, sa predsednikom DPK Hashimom Thaqijem i namerava da se sastane sa liderom gradjanske incijative ”Ora” Vetonom Surroijem.

“Razgovarali smo o opcijama vladavine. Objasnio sam da Alijansa ostavlja otvorene sve opcije, ne uslovljava, vec podrzava ostvarivanje medjusobnog sporazuma izmedju politickih partija, ostavljajuci otvorene sve opcije. Insistirao sam da se vlada kompletira sa svim ministarstvima”, rekao je Haradinaj.

Tokom dana Jessen Petersen se sastao i sa Vetonom Surroijem, liderom Gradjanske incijative ”Ora”, koja bi prema preliminarnim rezultatima imala 7 poslanickih mesta u Parlamentu Kosova.

Prema odredbama Ustavnog okvira prva konstitutivna sednica Skupstine Kosova treba da se odrzi 30 dana od utvrdjivanja konacnih rezultata izbora.
Za izbor predsednika Kosova i vlade, u prva dva kruga neophodno je obezbediti 2/3 vecinu Parlamenta, dok je u trecem izbornom krugu potrebna samo prosta vecina od 61 glasa.
XS
SM
MD
LG