Dostupni linkovi

Holandska vlada podstiče investiranje u zemlje zapadnog Balkana


Vlada Holandije preporučila je preduzećima iz te zemlje da investiraju u Bosni i Hercegovini, ocijenivši ovo područje, kao i cijeli zapadni Balkan, stabilnim za ulaganja i trgovinu. Ova će preporuka, ocjenjuje se, značiti novi poticaj razvoju bosanskohercegovačke ekonomije i biznisa, posebno stoga što nekoliko holandskih firmi predstavlja svjetski razvijene firme sa politikom ulaganja u područjima u razvoju. Direktor Agencije za promociju stranih investicija BiH, Mirza Hajrić:

“BiH, odnosno cijeli zapadni Balkan dobio je vrlo pozitivne ocjene za ono što se dešavalo u napretku poslovne klime u posljednje vrijeme. Holandska vlada je sa nekim novim kreditima i mogućnostima podržala taj razvoj i preporučuje svojim biznismenima da ulažu u BiH i druge zemlje i, naravno, da njihove kompanije sa našim zemljama urade više posla, jer za to, po svim pokazateljima, postoji mnogo mogućnosti. Imamo najave da će se u poljoprivredi značajnije angažovati i to će automatski otvoriti Hercegovini mogućnosti za proizvodnju.”

Nakon preporuke holandske vlade, privrednici iz ove zemlje odlučili su posjetiti BiH već narednog mjeseca, kako bi pronašli partnere za sklapanje poslova. Novi poslovi bit će, procjenjuje se, manje trgovinski a više investicioni:

“Čitav niz industrija u Holandiji je suočen sa povećanim cijenama radne snage i gledaju gdje da relociraju svoje kompanije i u tom smislu BiH, u odnosu na druge zemlje u regionu, ima šta da ponudi, naročito u industrijama kao što su drvna, metalna, turizam.”

Pozitivna ocjena holandske vlade o uslovima ulaganja u bosanskohercegovačku ekonomiju tim je značajnija kada se zna da se u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci Bosna i Hercegovina nalazi u grupi zemalja koju zastupaju Holanđani Jeren Kremers i Andreas Melkert.
XS
SM
MD
LG