Dostupni linkovi

OEBS potvrdio – DSK pobednik izbora


Prema preliminarnim rezultatima glasanja, Rugovin DSK osvojio je 45 odsto glasova, Demokratska partija, Hasima Tacija 28 odsto glasova, Alijansa za buducnost Kosova, Ramusa Haradinaja 8 odsto, gradjanska inicijativa “Ora”, ciji je nosilac Veton Suroi 6 odsto i Demohriscanska partija Albanaca, Marka Krasnicija 1,8 odsto glasova biraca.

Sef misije OEBSa, Paskal Fijeski je izjavio da su objavljeni rezultati delimicni i obuhvataju samo glasanje na Kosovu, te da je potrebno jos nekoliko dana do objavljivanja konacnih rezultata:

“Rezultati su delimicni. U toku je brojanje glasova biraca kojima je omoguceno uslovno glasanje, postom i onih koji su glasali u Srbiji i Crnoj Gori. Ne verujemo da ce biti velikih promena kada se objave konacni overeni rezultati”, rekao je sef misije OEBSa.

Inace, na osnovu tih rezultata nijedna od partija kosovskih Albanaca nema vecinu dovoljnu za samostalno formiranje vlade Kosova, te se vec postavlja pitanje mogucih koalicija. Paskal Fijeski je naglasio da je pre bilo kakvih razgovora o koalicijama neophodno sacekati konacne rezultate, koji ce biti objavljeni u subotu:

“Pre razmatranja mogucih koalicija potrebno je imati konacne rezultate i raspodelu mesta u parlamentu. Ja sam optimista da ce se nakon mirnih izbora odrzati stabilnost Kosova”, izjavio je Fijeski.

S druge strane srpski kandidati ce dobiti deset rezervisanih mesta u parlamentu, sto je princip pozitivne diskriminacije, utvrdjen Ustavnim okvirom:

“Za sada se zna da ce deset predstavnika srpske zajednice biti u parlamentu, a kandidati sa dve srpske liste podelice mesta na osnovu broja osvojenih glasova”, kaze Fijeski.

Komentarisuci izjavu srpskog premijera, Vojislava Kostunice da izbori predstavljaju neuspeh multietnicnog karaktera Kosova, sef misije OEBSa je kratko rekao da ce skupstina Kosova biti multietnicka i istakao:

“Politika medjunarodne zajednice ostaje izgradnja multietnickog i stabilnog drustva, koje ide ka Evropskoj uniji, i to se nece promeniti”.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG