Dostupni linkovi

Potpisan ugovor o izradi dokumentacije za autoput 5C


Vrijednost ugovora za izradu projektno-studijske dokumentacije za projekt “Autocesta na koridoru 5C” veća je od 32 milijuna konvertibilnih maraka. U izradi dokumentacije, na čijem su čelu tri liderske firme, sudjelovat će još 19 poduzeća koja čine konzorcij. Ministar prometa i komunikacija BiH, Branko Dokić:

“Od njih ćemo tražiti kvalietet i na vrijeme i za to ćemo obezbijediti posebne ekspertne grupe koje će pratiti i kvalitet i vrijeme. Moje je zadovoljstvo utoliko veće što će u ovom značajnom poslu učestvovati preko 50 posto eksperata koji su iz BiH. Ovo je veliki izazov za domaću pamet. Ovdje ćemo ili pasti ili položiti ispit zrelosti kada je u pitanju transport. Ja sam duboko ubijeđen da ćemo ga položiti i u tom kontekstu će građevinari, projektanti, konsultanti imati svesrdnu podršku Ministarstva komunikacija i transporta.”

Projektno-studijska dokumentacija odnosi se na šest paketa projekta, i to za dionice Svilaj - Doboj jug, Doboj jug - Sarajevo jug, Sarajevo jug - Mostar sjever, kao i pakete prometnih studija, odnosno studija ekonomske opravdanosti za dionice Sarajevo jug - Svilaj i Sarajevo jug - granica jug.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjednik Koordinacijskog tima koridora 5C, Adnana Terzić, potpisivanje ugovora ocijenio je kao početak ostvarenja velikog sna u BiH:

“Najviše šta očekujem to je da fizibiliti studija konačno razbije cjelokupnu famu u bh. javnosti oko koridora 5C i oko njene same suštine, tehničkih elemenata, ali i oko načina finansiranja i realnosti mogućnosti konačne realizacije tog projekta.”

Predstavnici tri lider firme u ovom projektu, IPSA institut iz Sarajeva, Institut građevinarstva Hrvatske, te poduzeća Carlo Loti & Associati iz Rima obećali su da će u predviđenom roku ispuniti preuzete obveze.

Potpisivanjem ugovora za izradu projektno-studijske dokumentacije okončano je prva i ušlo su u drugu fazu realizacije dijela projekta autocesta na koridoru 5C. Naredne godine počinje izrada strategije i politike u sektoru transporta u BiH. Slijedom toga, početkom decembra u Sarajevu će biti održan regionalni skup na kojem će biti potpisani kreditni ugovori za izradu dijela autoceste na koridoru 5C, a to je obilaznica oko Sarajeva i dijela autoceste Banja Luka - Gradiška.
XS
SM
MD
LG