Dostupni linkovi

Dugovi pod grlom


Zbog opasnosti da bi veliki broj opština i gradova u RS-u mogao uskoro bankrotirati zbog ratnih dugova, poslanici Narodne skupštine izglasali su na proteklom zasjedanju zakon o privremenom odlaganju od izvršenja potraživanja iz budžeta gradova i opština. Ovaj zakon trebalo bi da na godinu dana odloži naplatu milionskih dugova lokalnih zajednica, nastalih u periodu od 1992. do 1996. godine. Prema riječima ministra pravde Sauda Filipovića, Vlada još nema potpune podatke o kolikim potraživanjima je riječ:

“Vi ste vidjeli da se baratalo u prvoj varijanti sa negdje 13, 14 miliona. Rečeno je da to nije konačno, jer neke opštine nisu dostavile. Mislim da bi to trebao dati trezor, odnosno Ministarstvo finansija. Ja zaista ne znam tačan iznos.”

U Vladi su do sada sabrani ratni dugovi 50 opština, a nedostaju podaci za još 14 opština. Prema njihovoj računici, te opštine dužne su 20 miliona maraka, s tim da je ta cifra vjerovatno mnogo veća pošto na ovaj iznos nisu uračunate kamate, ali ni sudske presude koje svaki dan zasipaju opštine sa zahtjevima za isplatom. Potpredsjednik Vlade, Omer Branković:

“Moje lično mišljenje: ja shvatam i opštine koje su se u tom nesretnom periodu dovele u tu situaciju. Gledajte, budžet opštine Trebinje je 10 miliona maraka, presuda je 8 miliona. Potpuno se zatvara sav život u Trebinju. Mislim da neki drugi način u ovo godinu dana mora se iznaći da se iz postojeće situacije izađe. Imamo mi i ovdje već presuda, i u Banjoj Luci. I imaćemo još takvih presuda.”

SDA je bila protiv usvajanja ovog zakona, a o razlozima Tarik Sadović, šef poslaničkog kluba, kaže:

“Prvi i osnovni razlog je što se ovim zakonom ukida faktički osnovno ljudsko pravo, pravo na imovinu koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom BiH i ustavima entiteta. Drugi važan razlog jeste da se ruši treći stub vlasti, sudska vlast, znate. Ako sud donese pravosnažnu presudu, a potom zakonodavna i izvršna vlast donesu zakon kojim faktički negiraju tu presudu, onda znači da sudska vlast nije ravnopravna s izvršnom i zakonodavnom vlašću.”

S obzirom da ovaj zakon još nije prošao Vijeće naroda, opština Trebinje bi već 24. oktobra mogla bankrotirati. Naime, opštini Trebinje tada bi na vrata trebala stići na izvršenje sudska presuda u slučaju tužbe braće Alijagić, kojima bi opština, zajedno s Vladom i preduzećem Metalac, također iz Trebinja, trebalo da isplati 36 miliona konvertibilnih maraka.
XS
SM
MD
LG