Dostupni linkovi

Vrhovni savet odbrane SCG o pogibiji dvojice vojnika


U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore o zahtevu za hitnu sednicu Vrhovnog saveta odbrane navodi se da je taj sastanak zatražen zbog značajnih novih saznanja u vezi sa pogibijom trojice vojnika, ali se ne precizira o čemu je reč i da li ta nova saznanja dovode u sumnju verzije događaja koje su vojni organi zvanično saopštili. Prema zvaničnim verzijama, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra u topčiderskoj kasarni tokom patrole u pucnjavi iz njihovog oružja, dok je Dragan Kostić 27. avgusta na stražarskom mestu u leskovačkoj kasarni izvršio samoubistvo. Eksperti nezavisne komisije koji istražuju događaje na Topčideru danas su prvi put izašli na mesto tragedije gde je Božo Prelević, predsednik tog tela, od novinara saznao za vanrednu sednicu Vrhovnog saveta odbrane.

Ovog trenutka čuli smo da je ministar Davinić tražio hitnu sednicu VSO?

“Ne znam, sad čujem to od vas. Ne znam, nemam tu inforamciju.”

Reagujući na sednici VSO, Jovica Mitić, pravni zastupnik porodice poginulog Dražena Milovanovića, u izjavi za naš program nije mogao da kaže kakve nejasnoće i nelogičnosti za koje tvrdi da su dosad uočene postoje u slučaju pogibije dvojice gardista.

“Ima raznih novih saznanja ali se oni ne smeju tako niti separatno posmatrati, ishitreno iznositi, pogotovo ne komentarisati.”

Pre nego što je stigla vest o hitnom sastanku VSO, Mitić je u kasarni Topčider novinarima rekao da će po zahtevu Nezavisne komisije tokom vikenda biti urađena ekshumacija i dodatna obdukcija dvojice stradalih gardista.

“Komisija mora da odradi tu ekshumaciju, čeka se da se pregleda još koješta i da stignu filovi sa uviđaja i slike u boji koje su ljudima sa sudske medicine neophodni da oni svoje urade. Tek kad budem video koje su njihove sumnje doćiće deo ispitivanja onih koji su došli na mesto događaja pre ili kasnije, i onih koji su davali svoje izjave. Tada ćemo moći da postavljamo pitanja.”

Tokom obilaska mesta tragedije Božo Prelević je rekao da će komisija sa vojskom voditi paralelnu istragu i ovako odgovorio na pitanje kada se mogu očekivati prvi rezultati.

“Zavisi od toga šta nađemo. Znači koliko je komplikovano. Ako je to jako komplikovano onda će rezultati logično biti nešto kasnije, ali sve moguće tragove ćemo proveriti, sve što je neophodno ne bili smo utvrdili istinu.”

Mesto pogibije dvojice gardista nalazi se u šumi oko pola kilometra od kapije 6 kasarne u Topčideru, a vojni oficiri koji su prisustvovali poseti novinara nisu mogli da kažu šta su stradali vojnici čuvali, već su samo rekli da se radi o vojnom objektu posebne namene. Roditelji vojnika Dragana Kostića, stradalog u leskovačkoj kasarni, zatražili su od drževe da Nezavisna komisija ispita i pogibiju njihovog sina.
XS
SM
MD
LG