Dostupni linkovi

Ko vodi Miloševićevo suđenje?


Drugostepena instanca Haaškog tribunala, Apelaciono vijeće, kojim je predsjedao predsjednik ovog suda Amerikanac Theodore Meron, održalo je danas raspravu o žalbi odbrane povodom imenovanja službenog branioca Slobodanu Miloševiću. Steven Kay, ranije jedan od tzv. prijatelja suda, a danas Miloševićev službeni branilac, obrazložio je svoju žalbu na odluku Sudskog vijeća interesima pravde. Oduzimanje optuženom prava da se brani sam moglo bi dovesti u pitanje pravičnost samog suđenja, kazao je Kay, pošto zbog odbijanja svjedoka da se pojave u Haagu ukoliko ih ne ispituje optuženi on sam nije u stanju da na najbolji način vodi dokazni postupak odbrane. Na kraju, Kay je Apelacionom vijeću predložio da Miloševiću vrati pravo da sam vodi odbranu.

"Jedino pravedno, razumno i pravično rješenje jeste da mi vratite moje pravo da se sam zastupam, ispitujem svjedoke i izvodim dokaze odbrane. To pravo mi je garantovano svim medjunarodnim konvencijama i vašim statutom", rekao je Milošević u svom izlaganju. "Ne tražim ništa više od toga, ali neću prihvatiti ništa manje. To je moj principijelan stav od kojeg ne namjeravam da odustanem", kazao je bivši srbijanski i jugoslovenski predsjednik, koji je optužen za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu. Odluku Sudskog vijeća da mu nametne branioca i mimo njegove volje Milošević je označio kao “dio kampanje da ga se onemogući da iznese istinu”.

Iznoseći svoju argumentaciju, tužilac Geoffrey Nice je rekao da njegova strana podržava odluku o imenovanju branioca. “Medicinski nalazi koji su dostavljeni Sudskom vijeću”, kazao je Nice, “apsolutno su dovoljan dokaz da optuženi nije u stanju da se brani sam”. Pitajući se: "Ko vodi ovo sudjenje - optuženi ili suci koji su postavljeni da to rade", Nice je rekao da se Milošević "pogadja" sa sudom i izlaže ga pritisku, “što je neprihvatljivo": “Pozivam vijeće da ne podlegne pritisku optuženog i da donese presudu
kakvu bi donijelo u slučaju bilo kog drugog optuženog sa istim medicinskim problemima. To znači da odbaci žalbu", kazao je Nice.

On je dodao da je odgovornost za dalji tok sudjenja isključivo na Miloševiću, kome su, i nakon imenovanja službenog branioca, ostavljene brojne mogućnosti da učestvuje u procesu i ispituje svjedoke. Ako suđenje bude skraćeno, za to će biti odgovoran samo optuženi”, zaključio je Nice.

Apelaciono vijeće će presudu o žalbi donijeti naknadno.
XS
SM
MD
LG