Dostupni linkovi

Pucnjava u Bileći, osumnjičeni ranjen


Akcija je izvedena u bilećkom naselju Dubrave, koje su blokirali pripadnici SFOR-a u maskirnim uniformama i civilnim odijelima. Očevici kažu da su iz bijelog kombija, bez registracijskih oznaka, izašli ljudi u maskirnim uniformama i da je otvorena obostrana vatra u kojoj je, prema njihovim izjavama, ranjen Samardžić, iako ima i nezvaničnih informacija da je podlegao na licu mjesta.

Samardžić, star oko 40 godina, od ranije je poznat policiji, a kako nezvanično saznajemo, još prije rata nalazio se na izdržavanju zatvorske kazne. Iz povjerljivih izvora, bliskih SFOR-u, saznajemo da su akciju u Bileću izveli pripadnici SIPE, a da sa pripadnici SFOR-a samo asistirali. Nezvanične informacije kažu da je Samardžić ranjen i da se nalazi u vojnoj bolnici SFOR-a u Mostaru. Iz Centra javne bezbjednosti u Trebinju su nam rekli da, prema njihovim saznanjima, Neđo Samardžić se nije nalazio na listi osumnjičenih za ratne zločine.

Mjestu događaja nisu mogli prići novinari, pošto je kompletno naselje blokirano, a jednom od novinara policija je zaplijenila fotoaparat, dok su iz okupljene mase napali snimatelja RTV RS-a i razbili mu kameru.

U toku dana o događaju se oglasio i ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević:

“Odmah po saznanju, mjesto je obezbjeđeno od strane radnika policije Policijske stanice Bileća, te obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje. U toku su dalji operativni radovi vezani za ovaj događaj, o čemu ćemo vas blagovremeno obavještavati. Ja sam po istome upoznao najviše zvaničnike RS-a. Također, stupio sam u komunikaciju sa zamjenikom komandanta SFOR-a. Od njega sam dobio informaciju da je to po zahtjevu SIPE, uz pomoć pripadnika SFOR-a učinjeno na navedenoj lokaciji i mi sada nastavljamo dalje sa aktivnoastima, kako bismo dobili detaljnije informacije. Navadeno lice, po informacijama kojima ja raspolažem, nalazi se u Mostaru, da je, otprilike, van životne opasnosti i da je tamo sanirano, odnosno da mu se pokušava od strane SFOR-a pružiti sva pomoć.

Prema informacijama koje sam ja dobio od zamjenika komandanta SFOR-a, navedeno lice je u pokušaju hapšenja pružilo otpor i da je čak upotrijebilo vatreno oružje, nakon čega su pripadnici SFOR-a reagovali. Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a nisu direktno učestvovale u navedenoj akciji, niti su o tome bile obaviještene.”

Iz Komande SFOR-a potvrđuju da su pripadnici specijalne jedinice stabilizacijskih snaga učestvovali u operaciji hapšenja u Bileći. U akciji izvedenoj zajedno s pripadnicima SIPE, odnosno Državne agencije za istrage i zaštitu, tragalo su za osobom za kojom postoje dva naloga za hapšenje sarajevskog kantonalnog suda, uključujući i lokalni nalog izdat zbog ratnih zločina.

Portparol SFOR-a, Mark Houp:

“Tokom akcije osoba je pokušala da izbjegne hapšenje uzimajući oružje i otvarajući vatru na vojnike SFOR-a. Pripadnici SFOR-a u samoodbrani također su pucali, ranivši tu osobu. Nakon što je pružena prva ljekarska pomoć uhapšena osoba je helikopterom prebačena u SFOR-ovu bolnicu. Kada to stanje bude dozvoljavalo, on će biti izručen bh. vlastima.”

Portparol SFOR-a nije želio otkriti identitet uhapšene osobe, prirodu njegove povrede, niti lokaciju bolnice u kojoj se nalazi.

U Uredu Visokog predstavnika podržavaju akciju SFOR-a u Bileći, prenosi portparol OHR-a, Vedran Peršić, uz napomenu da su međunarodna zajednica i vlasti BiH odlučni u hapšenju svih osumnjičenih kriminalaca:

“Nije na OHR-u da komentariše detalje jedne ovakve operacije, ali je značajno naglasiti da poštivanje vladavine prava predstavlja bitan element u svakom demokratskom društvu, te ključ u izgradnji evropske budućnosti BiH. OHR izražava žaljenje što je jedna osoba povrijeđena tokom ove operacije, te poziva sve one koje su osumnjičili sudovi, kako i BiH tako i u Hagu, da se predaju, kako bi se slični incidenti ubuduće izbjegli.”

Portparol OHR-a je najavio da će se Visoki predstavnik Pedi Ešdaun sutra u Hagu sastati sa glavnom tužiteljicom Karlom del Ponte. Susret je posvećen saradnji s Haškim tribunalom, a pred samit NATO-a koji je planiran za decembar. Također, bit će rijeći o omogućavanju procesuiranja slučajeva ratnih zločina u BiH početkom 2005. godine:

“Neuspjeh RS-a da sarađuje s Tribunalom je velika prepreka težanjama BiH da se priključi NATO programu Partnerstvo za mir. Također, to predstavlja i glavnu prepreku započinjanju pregovora o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Neuspjeh BiH da ispoštuje svoje međunarodne obaveze odgodit će napredak i upropastiti šanse za sigurnost i prosperitet koji Brisel nudi.”

Iz OHR-a podsjećaju da vlasti RS-a do sada nisu uhapsile niti jednog haškog bjegunca.
XS
SM
MD
LG