Dostupni linkovi

Ako Crna Gora želi da bude ekološka država, mora se pridržavati pravila i pratiti jasne procedure


Iako crnogorska Vlada tvrdi da neće preduzimati konkretne akcije na planu izgradnje hidroenergetskog sistema Buk Bijela, čije bi uspostavljanje uzrokovalo potapanje dijela kanjona rijeke Tare, bez prethodnih stručnih analiza i procjena, uključujući i UNESCO-vu, Đorđo Andrijan, savjetnik u Programu za zaštitu životne sredine te organizacije iz Venecije, za naš program kaže da Vlada do sada nije ponudila dovoljno informacija i podataka, na osnovu kojih bi UNESCO mogao formirati stav o mogućim posljedicama projekta.

RSE: Gospodine Andrijan, kakav je stav UNSCO-a po pitanju izgradnje hidroenergetskog sistema Buk Bijela, čija bi izgradnja dovela do potapanja dijala kanjona rijeke Tare, koja se nalazi pod zaštitom Vaše organizacije?

ANDRIJAN: UNESCO se ne upušta u domaće rasprave i donošenje odluka koje su u nadležnosti nacionalnih vlada. To je prva važna stvar koju treba razumijeti. Kanjon Tare se nalazi na listi UNESCO-ove svjetske prirodne baštine. Obaveze su preuzete i proizilaze iz Konvencije čiji je potpisnik i Srbija i Crna Gora. To znači da Crna Gora ima obavezu da čuva teritorije koje se nalaze na našoj listi od direktnih i indirektnih uticaja. Mi nemamo poseban stav oko Tare, jer to nije naš posao. Naglašavam da nemamo dovoljno informacija oko planiranog projekta i mogućnih posljedica. Nikada nam nije dostavljena fizibiliti studija ili stručna procjena posljedica po okruženje, tako da ne možemo ni formirati stav.

RSE: Možete li nam pojasniti da li crnogorska Vlada zapravo ima pravo da preduzme bilo kakav konkretan potez u vezi sa ovim projektom bez prethodne dozvole UNESCO-a?

ANDRIJAN: To nije pitanje dozvole. Kada je riječ o međunarodnim konvencijama svaka je država potpisnik dužna da se pridržava pravila i čuva teritorije koje se nalaze na njenoj teritoriji. Tako da mi ne možemo, slikovito da se izrazim, slati policiju da zaustavi Vladu. Vlada ima obavezu pred međunarodnom zajednicom. Ako se pokaže da bilo koja odluka i akcija Vlade ugrožava teritorije koje se nalaze pod našom zaštitom, ono što UNESCO može uraditi jeste da tu teritoriju stavi na listu ugroženih. Ako se ništa ne postigne, onda se ta teritorija može ukloniti sa liste. To je sve što UNESCO može uraditi. Sve ostalo zavisi od lokalne Vlade i mi ne želimo da se miješamo u njen posao.

RSE: Šta bi to značilo po internacionalni imidž Crne Gore i njene Vlade?

ANDRIJAN: Koju god odluku Vlada donese u skorije vrijeme ona će biti predstavljena čitavoj međunarodnoj zajednici. Već sam, nakon nedavnog boravka u Crnoj Gori, podnio izvještaj svom direktoru u Veneciji, a on je obavijestio centralu u Parizu, tako da svi znaju što se dešava u Crnoj Gori. Ako Crna Gora želi da bude ekološka država, mora se pridržavati pravila i pratiti jasne ekološke procedure za svaku planiranu akciju, što trenutno nije slučaj sa Buk Bijelom. To Crna Gora mora uraditi, ako želi da zadrži taj zvučni imidž ekološke države. U protivnom, biće jasno da se radi o goloj propagandi.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG