Dostupni linkovi

Danas i sutra dan žalosti


Sahrana nastradalih je sutra u 12 casova.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je i sutrasnji dan proglasio danom zalosti.

Kako smo informisali u teskoj saobracajnoj nesreci u blizini naselja Puka u Albaniji juce posle podne zivote je izgubilo 16 osoba, 15 ucenika Gimnazije “Abdyl Frashëri”iz Maliseva i vozac automobila mercedes koji je izazvao nesrecu. U nesreci je povredjeno 36 ucenika i nastavnika iz Maliseva, od kojih je jedna ucenica i dalje u teskom stanju i prebacena je u bolnici u Brindiziju u Italiji.

U vozila Vojske Albanije jutros su tela poginulih prebacena do granicnog prelaza Morina, odakle su vozilima Kosovske policijske sluzbe prebacena u Institu za sudsku medicinu u Orahovcu. Poslednje informacije govore da jednom telo jos uvek nije identifkovano.

Da ublaze bol porodicama nastradalih u Malisevo su oko 16 casova stigli sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen, komandant KFOR-a Yved de Kermabon, predsednik Kosova Ibrahim Rugova , premijer Bajram Rexhepi i predstavnici institucija i politickih partija Kosova.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je od porodica nastradalih zatrazio da budu jake kako bi pobedile bol.

“Tezak je to gubitak, ali je nesreca za koju mozemo reci da dolazi od boga , zato budite jaki . I mi smo zajedno sa vama i o vama ce brinuti vlada i institucije Kosova “, porucio je predsednik Rugova, proglasavajuci i sutrasnji dan subotu, 16 oktobar, danom zalosti.

Tesko je u ovom trenutku naci reci koje ce vam koliko toliko olaksati bol, kazao je premijer Kosova Bajram Rexhepi.

“Tim prije kada su ova deca otisla u Albaniju da bi osetila lepote i vratila se u mrtvackim kovcezima. Medjutim , Albanci znaju biti jaki u najtezim trenucima “, kazao je premijer Rexhepi.

Premijer i sef UNMIK-a Jesen Petersen su izrazili zahavalnost albanskim zvanicnicima za angazovanje i pomoc koju su pruzili unesrecenima.

“Ovde sam da bi izrazio zaljenje u ovom trenutku soka i velikog gubitka” , rekao je sef UNMIK-a Jessen Petersen isticuci kako ce biti pored porodica nastradalih kako bi ih podrzao u svemu za sto imaju potrebu.

Malisevo i Kosovo osecaju danas veliku bol, rekao je predsednik opstine Malisevo Gani Krasniqi.

“Sesnaest ucenika , sesnaest mladih je danas ovde ispred nas. Otisli su da bi ostvarili jedan san, ali su nam se vratili ovako kako ih vidimo”, kazao je Krasniqi.

Otac n preminulog Berata Zogaja pored velikog bola koji je osecao pokusavao je da umiruje ostale clanove porodice.

“Izgubio sam sina. Poslao sam ga na eskurziju, vratio mi se u kovcegu. Ovakva sreca je pratila mene i druge. Ali imam jednu zelju da ukoliko se i drugi saglase sahranimo ih zajedno, da ih ne odvajamo”, kaze Zogaj.
XS
SM
MD
LG