Dostupni linkovi

15 đaka iz Mališeva poginulo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Albaniji


Tragicna saobracajna nesreca koja se danas posle podne dogodila u okolini naselja Puka u Albaniji i imala za posledicu, prema podacima koji su saopsteni u trenutku slanja ovog izvestaja pogibiju 15 i povredjivanje 36 ucenika i nastavnog osoblja gimnazije”Abdyl Frashëri iz Maliseva na Kosovu, izazvala je veliki bol i zaljenje ne samo gradjana ovog naselja u jugozapadu Kosova, vec i najvisih predstavnika medjunarodnih i domacih institucija.

Do nesrece je doslo usled sudara autobusa sa ucenicima iz Maliseva sa jednim kombi vozilom iz naselja Puka.

Povredjeni su smesteni u Vojnoj bolnici i Klinicko bolnickom centru ”Majka Tereza” u Tirani.

Istovremeno, italijanski ambasador u Albaniji Masilimo Atilio Januci je izrazio spremnost svoje vlade da najteze povredjenima obezbedi lecenje u bolnicama u Bariju i Brindiziju u Italiji.

I dok su premijer Kosova Bajram Rexhepi i prvi zamenik sefa UNMIK-a Lari Rosin veceras otputovali za Albaniju, predstavnici institucija opstine Malisevo su se odmah po saznanju o nesreci uputili prema Albaniji.

Direktor Direkcije za zdravlje opstine Malisevo Aziz Thaqi kaze kako je ovaj dogadjaj teska tragedija koja je za velikim bolom primljena u ovoj opstini.

“Danasnji dogadjaj je teska tragedija za Malisevo i njegove gradjane. Nakon prijema ove vesti mi smo mobilisani. Pozvani su na posao svi zdrastveni radnici. Predsednik opstine, predsednik opstinske vlade i podpredsednik opstine su vec otputovali za Albaniju”, kaze Thaqi.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je saopstenjem izrazio duboku zalost za tragediju koja se dogodila blizu sela Gjegjan, opstina Puka u Albaniji, i istovremeno izrazio zahvalnost albanskim vlastima na angazovanju na zbrinjavanju povredjenih.

Porodicama nastradalih saucesce je izrazio i premijer Kosova Bajram Rexhepi, koji je zajedno sa Lari Rosinom otputovao za Albaniju.

Rexhepi je zatrazio da se sutrasnji dan proglasi danom zalosti na Kosovu.

Porodicama poginulih ucenika telegram saucesca je poslao i predsednik Parlamenta Kosova Nexhat Daci, prvi zamenik sefa UNMIK-a Lari Rosin i sef Misije Albanije na Kosovu Bashkim Rama, koji je istovremeno telegram saucesca uputio i predsedniku Kosova Ibrahim Rugovi.

Zaljenje za ovu tragediju je izrazio i komandant KFOR-a Yves de Kermabo koji je, prema recima glasnogovornika mirovnih snaga Iva Kermovanta, po saznanju o nesreci stavio u stanje pripravnosti snage koje bi mogle intervenisati u ovakvim slucajevima, ali je saopsteno da nema potrebe za tako nesto.

“Tog trenutka je primio telefonsku poruku od premijera Rexhepija koji mu je kazao kako su albanski zvanicnici na licu mesta sa cetiri helikoptera i da nema potrebe za dodatnom pomoci”, rekao je glasnogovornik Kermovant, dodajuci kako je KFOR spreman da pomogne u slucaju zvanicnog zahteva albanskih vlasti.

Telegrame porodicama poginulih su poslali i predstavnici politickih partija Kosova, dok je gradjanska incijativa ORA zbog tragedije suspendovala svoje predizborne aktivnosti za sutra.
XS
SM
MD
LG