Dostupni linkovi

UNMIK saradjuje sa Tribunalom u kosovskim istragama


Upitan da prokomentarise nedavne medijske izvestaja kako je glavni tuzilac Haskog suda, Karla del Ponte, izjavila u Luksemburgu da ce do kraja godine podici jos jednu optuznicu protiv lidera bivse OVK, Sing kaze da se UNMIK ne mesa u rad Tribunala. “UNMIK saradjuje sa Tribunalom i stoga je upoznat protiv koga se vode istrage”, rekao je Sing, isticuci kako ne moze da pruzi detalje. Prema njegovim recima sef UNMIKa odrzava redovne kontakte sa zvanicnicima Tribunala:

“Mi smo pruzali i nastavicemo da pruzamo potpunu podrsku Tribunalu u Hagu. Sef UNMIKa ocekuje da se sto pre sastane sa glavnim tuziocem Karlom del Ponte kako bi razgovarali o pitanjima od zajednickog interesa”, izjavio je Niradz Sing.

Portparol UNMIKa nije zeleo da kaze dali su najave u vezi sa novim optuznicama i hapsenjima tacne ili ne:

“Nismo u poziciji da spekulisemo u vezi sa mogucim istragama ili hapsenjima, koje bi preduzeo Haski tribunal”, izjavio je portparol UNMIKa. Niradz Sing nije zeleo da odgovori na pitanje dali UNMIK i KFOR znaju protiv koga se trenutno vode istrage u Hagu.

Do sada je Haski tribunal podigao tri optuznice protiv bivsih pripadnika Oslobodilacke vojske Kosova. U Hagu je najavljeno da ce sudjenje Fatmiru Ljimaju, Isaku Musljijuu i Haradinu Balji, optuzenima za zlocine nad Albancima i Srbima, poceti 15. novembra.
XS
SM
MD
LG