Dostupni linkovi

ZAGREB / PODGORICA / BERLIN


Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavili su u utorak u različitim prilikama da se ni jedan odbegli haški optuženik ne nalazi u njihovim zemljama, kako je to u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova država Evropske unije naznačila glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla).
"Sve naše obaveštajne službe i MUP proverili su sve tragove o mogućem boravištu generala Gotovine (Ante) i svi su pokazali netačnima. Mogu sa sigurnošću tvrditi da, prema onom što Hrvatska raspolaže, Gotovina nije u zemlji. Međutim, mi smo i dalje spremni proveriti svaku informaciju, s koje god strane došla i preduzeti sve mere", rekao je predsednik Mesić prilikom posete podoficirskoj školi u Jastrebarskom.
Premijer Đukanović je rekao novinarima prilikom obilaska jednog gradilišta kod Šavnika da Crna Gora nema interesa da štiti haške optuženike i da bi njeni državni organi sami pozvali predstavnike Tribunala kada bi utvrdili da se neko od haških begunaca krije na njenoj teritoriji.
Predsednik Mesić i hrvatski premijer Ivo Sanader ponovili su u utorak u različitim prilikama – prvi u Zagrebu, drugi u Berlinu – da Hrvatska ne može da bude ničiji talac pa ni generala Gotovine.
XS
SM
MD
LG