Dostupni linkovi

Vanredna vijest

LUSKEMBURG


Ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije pozvali su danas sa sastanka u Briselu postjugoslovenske države da sarađuju sa Haškim tribunalom. U nacrtu zaključaka dvodnevnog sastanka Srbija i Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su pozvane da pruže Tribunalu svu potrebnu pomoć kako bi bez odlaganja bili privedeni optuženici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina, da omoguće predstavnicima Tribunala neometan pristup svedocima ratnih zločina i dokumentima.
Saopšteno je i to da bi drugačije ponašanje "ozbiljno ugrozilo" napredak ovih država ka Evropskoj uniji.
Ministri su doneli odluku da Evropska unija zamrzne sredstva te trojice optuženika.
Glavni tužilac Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Karla del Ponte (Carla) je rekla na sastanku da je "vrlo razočarana" što general Gotovina još nije uhapšen i da je 23. novembar, dan kada bi ona trebalo da izvesti Savet bezbednosti o saradnji postjugoslovenskih država sa Tribunalom, krajnji rok za Hrvatsku.
Komesar Evropske unije za spoljne poslove Kristofer Paten (Christopher Patten) je obavestio ministre da je odmrznut rad na studiji o izvodljivosti o pridruženju Srbije i Crne Gore Uniji. Studija bi trebalo da bude gotova na proleće.
Ministri su odobrili operativni plan na osnovu kojeg bi snage Evropske unije 2. decembra ove godine trebalo da preuzmu međunarodne vojne snage u Bosni i Hercegovini.
Produžen je na još godinu dana mandat policijskoj misiji Evropske unije u Makedoniji.
Slovenački ministar inostranih poslova Ivo Vajgl je obavestio kolege iz ostalih država Evropske unije o nedavnim pograničnim slovenačko-hrvatskim incidentima u Piranskom zalivu / Savudrijskoj vali.
Rekao je da njegova zemlja smatra da je još rano da problem razgraničenja bude rešavan međunarodnom arbitražom.
Ministri su pozdravili poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima sa Kosova da učestvuju na parlamentarnim izborima raspisanim za 23. oktobar.
XS
SM
MD
LG