Dostupni linkovi

Vlada je spremna da preuzme odgovornosti


Na svecanoj ceremoniji u Pristini premijer Kosova, Bajram Redzepi i zamenik sefa UNMIKa zaduzen za ekonomiju, Nikolaus Lambsdorf, potpisima su ozvanicili kompletiranje prenosa ovlascenja u sektoru energetike, sa UNMIKa na kosovsku vladu, cime je oznacen pocetak prenosa rezervisanih nadleznosti. U okviru vlade Kosova otvorena je kancelarija za energetiku i prirodne resurse, koja ce prerasti u Ministarstvo nakon parlamentarnih izbora 23. oktobra. Kosovski premijer Bajram Redzepi ocenio je da je energetika veoma vazna za Kosovo:

“Nadamo se a i sef UNMIKa, Soren Jesen Petersen nam je obecao da ce buduca vlada dobiti i ministarsvo za energetiku i prirodne resurse”, izjavio je Redzepi.

Prema recima Lambsdorfa, zvanicnika UNMIKa zaduzenog za ekonomski razvoj, kosovske vlasti ce od sada biti odgovorne za sektor energetike:
“Zadovoljstvo je videti da smo dosli do kraja puta, jer se kompletira prenos odgovornosti na vladinu kancelariju za energetiku”, kaze Lambsdorf.

Glavne odgovornosti kancelarije bice razvoj politike i strategije u sektoru energetike i izgradnja nove termocentrale. Medjutim, Kosovska energetska korporacija (KEK), nece biti u nadleznosti kosovskih vlasti:

“Ne mislimo da je lako predati vladi Kosovsku energetsku korporaciju, nasa je odgovornost da pratimo razvoj KEKu”, kaze Lambsdorf.

Pored Ministarstva za energetiku nova kosovska vlada ce dobiti i ministarsvo za lokalnu upravu i povratak i zajednice. Portparol UNMIKa, Dzef Bili potvrdio je da su u toku razgovori na formiranju Ministarstva za povratak:

“UNMIK i kosovske institucije rade na stvaranju ministarstva za povratak i zajednice. UNMIKova kancelarija za povratak i zajednice ce i dalje postojati, ali ce njene odgovornosti biti razlicite u odnosu na odgovornosti
koje ce imati ministarstvo”, rekao je Bili.

Premijer Bajram Redzepi zahteva da buduca vlada dobije i sva ostala ministarstva:

“Vlada je spremna da preuzme odgovornost u oblasti pravosudja, a zatrazili smo i formiranje ministarstva unutrasnjih poslova”, izjavio je Redzepi isticuci da su u toku su razgovori o modalitetima ukljucivanja institucija Kosova na polju bezbednosti.
XS
SM
MD
LG