Dostupni linkovi

SENT LUIS


Kandidat Demokratske stranke za predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), senator Džon Keri (John Kerry) dobio je i drugi televizijski duel protiv kandidata Republikanske stranke, sadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša (George Bush), pokazuju istraživanja javnog mnjenja sprovedena nakon devedesetominutnog duela vođenog u Sent Luisu u Saveznoj državi Misouri.
Izazivaču Keriju je, po istraživanju televizije ABC, poverenje iskazalo 44% ispitanih, a predsedniku Bušu 41%, dok je prema anketi televizije CNN i agencije Galup (Gallup) odnos 47:45 za Kerija. Oba istraživanja sprovedena su na uzorku od 515 gledalaca, sa greškom od 4,5%.
Dnevnik Njujork tajms (New York Times) ocenjuje da ni jedan od kandidata nije ostvario prednost. Novinske agencije Rojters (Reuters) i Asošijeted pres (Associated Press) navode da predsednik Buš nije uspeo da anulira bolji utisak koji je izazivač ostavio na gledaoce u prvom televizijskom duelu.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je predsednik Buš i dalje popularniji, mada izazivač nakon televizijskih duela smanjuje tu prednost.
Vodeće teme rasprave vođene u drugom televizijskom duelu bile su rat u Iraku, i unutrašnje teme – porezi, američka privreda, nezaposlenost i zdravstveno osiguranje.
Senator Keri je, među ostalim, rekao da je "svet danas opasniji jer predsednik nije doneo ispravne odluke" nego je poveo rat protiv Iraka i odgurnuo od Amerike saveznike i skrenuo pažnju sa borbe protiv "Al Kaide" . Predsednik Buš je odgovorio da je Sadam Husein predstavljao pretnju bezbednosti Amerike i da je to razlog za, kako je rekao, ispravnu odluku za napad na Irak. "Sadam Husein je predstavljao pretnju jer je mogao da dâ teroristima oružje za masovno uništenje", rekao je predsednik Buš.
Prvi televizijski duel je održan prošle sedmice, a poslednji, treći je u sredu, 13. oktobra i to u Arizoni. Tema bi trebalo da bude unutrašnja politika.
XS
SM
MD
LG