Dostupni linkovi

27 poginulih u poznatom egipatskom ljetovalištu


Jutros rano u snaznoj eksploziji razneseno je jedno od krila zgrade eksluzivnog hotela Hilton u Tabi, jednog od najatraktivnijih egipatskih crvenomorskih ljetovalista koje je ovog vikenda preplavljeno turistima iz susjednog Izraela. Kamion napunjen eksplozivom zabio se u predvorje hotela, a nedugo zatim, bombas-samoubojica raznio se ispred jednog od hotelskih bazena. Jos jedna ekspolizija nesto je kasnije raznijela obliznji hostel. Na mjestu napada zavladao je kaos.

Egipatske i izraelske spasilacke ekipe iz rusevina hotela izvukle su tijela najmanje 27 poginulih, vise od 30 osoba vode se kao nestale, a ozlijedjeno ih je preko 100. Taba je bila puna stranih turista, medju kojima je najvise Izraelaca koji su odlucili danasnji neradni dan i predstojeci vikend provesti u luksuznom ljetovalistu, udaljenom svega stotinjak metara od granicnog prijelaza s Izraelom.

Eksplozija je tesko ostetila desetokatni hotel ciji se jedan dio urusio.

"Cule su se dvije snazne eksplozije. Jedan od mojih prijatelja je poginuo, mnogi su ozlijedjeni. Spasilackim ekipama je trebalo dosta vremena da dodju do nas, a onda su se prepirale oko toga u koju ce bolnicu odvesti ranjenike. Ovo je katastrofa!" kazao je jedan od prezivjelih turista.

Izrealske vlasti su objavile jako vjeruju da iza napada ne stoji nijedna od palestinskih militantnih skupina, nego najvjerojatnije al-Kaida.

"Nacin na koji je izveden ovaj napad nosi obiljezja teroristicke skupine poput al-Kaide. Ovo nije vrsta terora koja je inace karakteristicna za militantne palestinske skupine", kaze zamjenik izraelskog ministra obrane Ze'ev Boim.

Unatoc preporuci vlade da ne odlaze Egipat zbog opasnosti da bi mogli biti izlozeni napadu terorista, oko 10,000 Izraelaca, produzeni je vikend doslo provesti u Tabi. Turisti iz ove zemlje prije dvije godine su takodjer napadnuti u jednom kenijskom ljetovalistu.
XS
SM
MD
LG