Dostupni linkovi

Dobar manevar ili politički trik?


Nevladine organizacije pozdravljaju odluku predsednika Srbije Borisa Tadića da kosovske Srbe pozove da izađu na izbore, ali deo poruke u kome se ovaj poziv uslovljava određenim zahtevima čije je ispunjavanje oročeno na tri meseca, te da će u suprotnom zatražiti da srpski poslanici vrate mandate i napute parlament, ocenjuju manje ili više štetnim. Oštru kritiku u izjavi za naš radio upućuje predsednica beogradske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

“Njegov poziv istovremeno nosi i uslovljavanje ukoliko se za tri meseca ne ostvare određeni uslovi koje je on naveo. Za tri meseca teško je ostvarivo bilo šta u okolnostima u kojima sada žive i kosovski Albanci i Srbi, jer ono što ti izbori treba da znače jeste uključivanje u proces demokratizacije Kosova, što je proces uz sve prateće probleme i oscilacije gore-dole. Znači on je bio pod pritiskom međunarodne zajednice da Srbe sa Kosova pozove na izbore s jedne strane, a s druge strane ipak je hteo da svoju izjavu ograniči nekim uslovima kako bi udovoljio ovoj drugoj većinskoj strani u Srbiji, to jest Vojislavu Koštunici i njegovoj vladi, crkvi, vojsci, i svim ostalim segmentima društva koji su izrazito protiv učešća Srba na Kosovu, i to je svojevrsno ucenjivanje međunarodne zajednice.”

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, smatra značajnim poziv Tadića, ali precizira:

“Dobro je da je predsednik Srbije pozvao Srbe na Kosovu da izađu na izbore, i to je dobra politička odluka. Međutim, uz to ne treba da idu nikakva uslovljavanja zato što samim tim što će oni izaći, pod uslovom znači da izađu, a ja verujem da će izaći, ta činjenica i taj postupak će imati određene posledice koje se odnose i na formiranje institucija i na stvaranje uslova za veće političko učešće Srba. Tako da mislim da je u ovom trenutku najvažnije da je on pozvao Srbe i time napravio distancu u odnosu na crkvu i premijera Vlade Srbije, ali da uslovljavanje nikada nije donelo dobro ni Srbima i Albancima na Kosovu.”

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa kaže:

“Ja mislim da se neće dogoditi ništa. Neće se dogoditi ništa ni od strane međunarodne zajednice, tri meseca je suviše kratak rok za to, neće se dogoditi ništa ni u Srbiji za ova tri meseca u smislu da će se eventualno približiti stavovi. Dakle, to je naprosto po meni jedan dobar politički manevar, koji daje prostora za rešenja koja će se pojaviti mnogo kasnije. Ja prosto mislim da Tadić je vrlo dobro odigrao ovaj potez, i mislim da je on odigran i pod pritiskom lokalnih izbora. Dakle, kad vi nećete nama da pomažete oko toga da uspostavimo demokratsku vlast, evo vam sada pa sad se vi izjašnjavajte o svemu tome.”

I napokon stav šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića:

“Prvo mislim da je odluka pogrešna, drugo mislim da mi nemamo prostor za bilo kakvo uslovljavanje. Kad kažem “mi”, mislim na Srbiju i predstavnike srpske nacionalne zajednice, i jedno takvo uslovljavanje ako, onda, po sistem napuštanja parlamenta – to je više politički trik. Kao da budemo dobri i sa ovima i sa ovima, a da izdržim zavrtanje ruku od Solane i od Patena, a da eventualno ovde napravim određeni politički pristup i politički profit. Mislim da to nije dobro i da to ionako zbunjen i ojađen taj narod dole malobrojni, a i ovde dovodi u situaciju da zapravo i ne znaju šta da rade. Oni će doneti odluku i oni treba da donesu sami odluku. Ja verujem da će njihova odluka biti da ne izađu na izbore, a ovakvim pozivom ispuštena je jedna od poslednjih šansi da Beograd bude jedinstven u pristupu, a taj pristup je zaslužen time što se od strane međunarodne zajednice ništa nije, ili nije dovoljno uradilo za bezbednost, slobodu kretanja i poštovanje najelementarnijih ljudskih prava Srba i ostalih građana na prostoru Kosova i Metohije.”

* * * * *

Eksperti za ustavno pravo smatraju da ne postoje argumenti za opoziv predsednika Srbije Borisa Tadića zbog njegovog poziva kosovskim Srbima da izađu na izbore. Većina lidera Srba sa Kosova, ipak, najavljuje da će te izbore bojkotovati


Tragom iniciranja Poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke da se pokrene postupak opoziva Borisa Tadića, predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić odgovara na naše pitanje postoji li u konkretnom slučaju osnov za opoziv predsednika Republike.

“Poziv predsednika Republike Srbije Borisa Tadića Srbima sa Kosova i Metohije da izađu na izbore jeste tipična politička izjava, odnosno politički stav, a ne akt ili odluka pravnog karaktera. Iste prirode je u stvari i poziv Vlade Srbije da Srbi sa Kosmeta ne izađu na izbore. Datom izjavom predsednik Republike nije niti može bilo koga obavezati da izađe na izbore, što bi predstavljalo kršenje Ustava. Međutim, on kao i drugi politički državni organi i funkcioneri ima pravo da javnosti saopšti svoj stav o bilo kom pitanju od društvenog značaja. Zbog toga ova izjava predsednika nezavisno od njene političke celishodnosti, što nije predmet ovog komentara, ne predstavlja kršenje Ustava i zakona, odnosno nije podobna za pokretanje ustavne procedure za njegov opoziv.”

Za sada većina predstavnika kosovskih Srba osuđuje poziv Borisa Tadića da izađu na izbore u Pokrajini. Lider Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova Marko Jakšić poziva ga da preispita svoju odluku i objašnjava šta Srbi dobijaju bojkotom:

“Sigurno je da je i ovo jedan od načina da Srbi skrenu pažnju na položaj u kome se nalaze. Sa druge strane Srbi ovim putem pokazuju da misija međunarodne zajednice nije bila uspešna. Sedamnaesti mart je to jasno i glasno pokazao i mi na ovaj način očekujemo da ta civilizovana, da naša Evropa jednostavno pogleda i sagleda težak položaj Srba i preduzme mere da se on otkloni.”

Nemoralno je da Srpska radikalna stranka kao partija koja je odlučujuće uticala na politiku koja je dovela do faktičkog gubitka uticaja na Kosovu i Metohiji uzima sebi za pravo da bilo kome deli pridike kada je južna pokrajina u pitanju, stav je Dušana Petrovića, potpredsednika Demokratske stranke koju predvodi predsednik Srbije Boris Tadić.

“Takođe sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo od stranke koje čine Vladu Repblike Srbije kakav će stav zauzeti prema ovoj inicijativi Srpske radikalne stranke. Ja samo želim da skrenem pažnju da smo u proteklih nekoliko dana od različitih ovlašćenih predstavnika Vlade čuli kako postoji kolizija između stava predsednika Republike i Vlade Republike Srbije i želim da podvučem da to nije tačno, jer nije bilo moguće da predsednik Republike ima različit stav od Vlade kada Vlada nema stav.

* * * * *

Vlada ne može da pozove Srbe sa Kosova na izbore jer nisu ispunjeni uslovi iz Plana Vlade o Kosovu i Metohiji koji je usvojio srpski parlament a koji je obavezujući za sve, izjavio je premijer Vojislav Koštunica


Vlada Srbije ostala je pri svom stavu da ne postoje uslovi za izlazak kosovskih Srba na izbore. Vlada ne može da pozove Srbe sa Kosova na izbore jer nisu ispunjeni uslovi iz Plana Vlade o Kosovu i Metohiji koji je usvojio srpski parlament a koji je obavezujući za sve, izjavio je premijer Vojislav Koštunica, nakon poziva koji je predsednik Srbije Boris Tadić uputio kosovskim Srbima da izađu na izbore.

Na pitanje šta će kosovski Srbi dobiti neizlaskom na izbore Koštunica je rekao:

“Srbi su sa Kosova i Metohije prvi put dobili nešto što se zove državna strategija. Jedan veoma valjan plan kojim se nudi nešto što je jedino rešenje ili bolje reći spas za njih, a to je samouprava za Srbe i nealbance na Kosovu i Metohiji. Dakle, to je ono što je Vlada Srbije uradila, to je ono što je Skupština Srbije usvojila, to je ono na šta su obavezni svi državni organi da sprovode, to je nešto o čemu se razgovaralo mesecima sa stranim zvaničnicima i međunarodnim zvaničnicima. Nijednog trenutka nije bilo osporavanja oko toga ili sugestija da bi ovaj plan trebalo odbaciti, da je on destruktivan, da nije u saglasnosti sa međunarodnim normama. Naprotiv, naše najdublje uverenje je da nas ono što je usvojila Skupština obavezuje na ovakvu odluku da se borba za zaštitu i samoupravu Srba na Kosovu i Metohiji nastavlja i može biti mnogo delotvornija na ovaj način njihovim neizlaskom na izbore. Njihovim izlaskom na izbore se zapravo poništava Plan Vlade Srbije. Obraćanje predsednika Republike odudara od tog zajedničkog stava od nečega što je zakon za sve i što bi moralo biti zakon za sve.”

Povodom izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da je stav premijera legitiman, ali da je opasan po nacionalne interese, Koštunica je postavio pitanje kako može biti sporno nešto iza čega stoji Skupština misleći na Plan Vlade o Kosovu i Metohiji. Međutim, iako ne podržava izlazak kosovskih Srba na izbore Vlada će omogućiti glasanje raseljenim licima koja žele da iskoriste svoje biračko pravo.
XS
SM
MD
LG