Dostupni linkovi

Radikali traže smenu Tadića


Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića kosovskim Srbima da izađu na predstojeće izbore predstavlja kršenje Ustava, ocenio je u izjavi za naš program zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, i dodao da će radikali za inicijativu za opoziv predsednika Republike pokušati da prikupe dovoljan broj potpisa.

“Ja mislim da taj zahtev moraju da potpišu svi oni koji su se izjasnili protiv izlaska Srba na Kosovu i Metohiji na izbore, pošto to nije cena hleba i komunalija, nego je najvažnije džavno pitanje.”

Istovremeno, predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ističe da njegova stranka podržava ideju radikala:

“U petak ćemo imati sednicu Izvršnog odbora Glavnog odbora gde ćemo i formalno odlučiti da li ćemo pisano podržati tu inicijativu, ali i uz našu podršku ta inicijativa Srpske radikalne stranke ne verujem da će imati dvotrećinsku podršku u Srbiji.”

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da je predsednik Srbije Boris Tadić zanemario preporuke državnih i nacionalnih institucija kada je pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore. Između ostalog, predsednik Srbije pozvao je kosovske Srbe da izađu na izbore uprkos Rezoluciji Skupštine Srbije u čijem donošenju je kao poslanik i sam učestvovao, čime destabilizuje prilike u Srbiji, naveo je Mladenović. A potpresednik Demokratske stranke Bojan Pajtić inicijativu radikala vidi kao posledicu izbornog neuspeha ove partije.

“Inicijativu za opoziv shvatam kao prilično nedostojanstven način da se prizna poraz.”

Podsećamo da je za stavljanje ovog predloga radikala na dnevni red parlamenta neophodno sakupiti 84 potpisa, kao i da Srpska radikalna stranka ima 82 poslanika. Povodom ovih najava CeSID-ov pravni ekspert Miloš Todorović objašnjava da je inicijativa za opoziv predsednika Republike može biti pokrenuta ukoliko je on prekršio Ustav, da je neophodno da tu inicijativu potpiše dve trećine poslanika, ali i podvlači da to nije kraj procedure.

“To je da su birači neposredno, znači kao na izborima odluče zapravo da li će predsednik biti opozvan tajnim izjašnjavanjem s tim da će biti opozvan ako za opoziv glasa većina od ukupnog broja upisanih. A ministar u Vladi Srbije Velimir Ilić pre obraćanja Borisa Tadića najavio je da će Vlada u četvrtak odnosno danas raspravljati o kosovskim izborima. Imajući u vidu da je Vlada Srbije saopštila da je ta rasprava već obavljena, Ilić za naš program objašnjava suštinu svoje pređašnje izjave.

“Ja se izvinjavam, ja sam bio na putu, a Vlada je već raspravljala i zauzela stav, ja nisam znao. Inače stav Vlade je da ne poziva Srbe na izbore i to je definitivni stav.”

S druge strane, poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore neminovno je otvorio pitanje dalje kohabitacije Vlade Srbije i predsednika Republike. Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže da će demokrati u parlamentu i dalje podržavati zakone koji doprinose evropskom razvoju Srbije. Funkcioner DSS Miloš Aligrudić navodi da to ne može da komentariše dok se ne obave opšte konsultacije, a predsednik Izvršnog odbora G17 Plus Goran Paunović naglašava da će se vrlo brzo videti da li je dalja kohabitacija zaista moguća.

“Ukoliko parlament Srbije može da funkcioniše i da donosi zakone već narednih dana ćemo to videti, onda ćemo imati kohabitaciju. Ukoliko to ne bude bilo moguće i Demokratska stranka ne pruži podršku pre svega važnim zakonima, onda je očigledno Demokratska stranka odlučila da kohabitacija prestane.”
XS
SM
MD
LG