Dostupni linkovi

Tadićeva uslovljavanja neprihvatljiva


RSE: Gospodine Redzepi, predsednik Srbije pozvao je Srbe sa Kosova da učestvuju na parlamentarnim izborima, ali pod uslovom da se uspostave lokalne srpske vlasti, kako to komentarisete?

REDZEPI: Sto se tice izjave predsednika Srbije Tadica da Srbi treba da izadju na izbore, ali sa uslovljavanjima koje je on trazio, neprihvatljivo je za kosovske institucije, konkretno za vladu, s obzirom da on pokusava da legitimise postojece paralelne strukture, sto je neprihvatljivo i za nas i za medjunarodnu zajednicu.

Mislim da on pokusava da odstupa malo od negativnog stava Srpska pravoslavne crkve i Kostunice i radikala, koji su zahtevali da se ne izadje na izbore, ali nije mnogo odstupio od njihovih stavova. Prema tome to je samo jedna dobra poruka za srpsku etnicku zajednicu na Kosovu, da oni treba da misle svojom glavom i sami odlucuju da li ce ucestvovati na izborima ili ne.

RSE: Sta onda vlada Kosova moze ponuditi kosovskim Srbima?

REDZEPI: Sve ono sto smo do sada radili, i preko procesa decentralizacije da se poboljsava sigurnost, sloboda kretanja i da ostvaruju sva prava koja garantuje Ustavni okvir Kosova.
XS
SM
MD
LG