Dostupni linkovi

Generali u nadležnosti policije


Sonja Prostran, portparol Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, rekla je za naš program da je 27. septembra ove godine istekao rok četvorici generala da prime optužnice Haškog tribunala i dodala da su nakon toga preduzete sudske mere da se obezbedi prisustvo optuženih koji se nisu odazvali pozivu suda.

“Te mere, pored pozivanja mogu biti naredba za prinudno dovođenje, zatim poternica ili pritvor. Za sve te tri mere nadležno je Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno policija, jer ono izvršava te mere onda kada ih raspiše, odnosno naredi sud.”

Trojica optuženih generala, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Vlastimir Đorđević, za koga se pretpostavlja da se krije u Rusiji, nisu se odazvali pozivu suda, a optužnicu je primio jedino Sreten Lukić. Dragan Jočić, ministar srpske policije rekao je da je procedura za izručenje generala u toku.

“General Lukić je uradio nešto što je najbolje po državu i učinio jedan gest koji govori da nema čega da se plaši, a ponajmanje rizikuje.”

Nebojša Pavlović, jedan od advokata Nebojše Pavkovića, kaže da se uprkos svemu Pavković neće javiti sudu niti primiti optužnicu.

“Apsolutno negira bilo kakvu objektivnu i nepristrasnu nadležnost u Hagu, i ne samo on nego sva trojica generala. MUP će pokušati da postupi po naredbi za privođenje. Od toga neće biti ništa, normalno neće moći da ih privedu, niti će ih naći. Verujte da im ne pada na pamet ni jednom, ni drugom, ni trećem, da se na bilo koji način pojave pred Hagom.”

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je da očekuje da će saradnja sa Hagom biti unapređena do 23. novembra kada će Karla del Ponte, glavni tužilac Tribunala podneti izveštaj Savetu bezbednosti. Ljajić je rekao da saradnja podrazumeva i izručenje optuženih, pre svih Ratka Mladića, za kojim se traga u Srbiji:

“Tokom avgusta je vršeno nekoliko akcija i provera. Uopšte se ne radi o Valjevu, radi se o nekim drugim lokacijama. Naravno ja ne mogu da govorim o kojim i ono u šta sam ja siguran jeste da su te provere najozbiljnije i da u tim proverama učestvuju predstavnici međunarodne zajednice, koji mogu na kraju da daju ocenu kredibilnosti akcija i provera koje se izvode.”

Ministri u Vladi Srbije ponovili su da je ona spremna da sarađuje sa Hagom i najavili da će tu spremnost dokazati u narednom periodu, a Karla del Ponte izjavila je posle razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom da je veliki optimista u pogledu saradnje sa Tribunalom, ali je u razgovoru sa predsednikom Borisom Tadićem ocenila da je trenutno saradnja dramatično loša i na najnižoj tački u poslednjih godinu dana.

Govoreći o četiri godine od demokratskih promena u Srbiji, Majkl Polt, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, rekao je da je Srbija u tom periodu učinila napredak, da su zabeleženi i pozitivni znaci kada je u pitanju ekonomski razvoj, ali je još jednom pomenuo pitanje Haga:

“Potpuni razvoj u ekonomskom smislu i uopšte celokupnog razvoja zemlje ne može biti postignut dok se ne ispune međunarodne obaveze.”

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je na poslednjem sastanku Srbiju i Crnu Goru da odmah i bezuslovno ispuni sve obaveze prema Haškom tribunalu.
XS
SM
MD
LG