Dostupni linkovi

BEOGRAD


Glavni tužilac Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Karla del Ponte (Carla) pozvala je u ponedeljak u Beogradu vlasti Srbije da izruče Tribunalu osobe za ratne zločine pre nego što ona krajem narednog meseca bude izvestila Savet bezbednosti o stepenu saradnje država regije sa Tribunalom.
Glavni tužilac je razgovarala sa predsednicima Srbije i zajednice Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem i Svetozarom Marovićem, sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom i sa ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem. Rekla je nakon tih razgovora da je saradnja vlasti u Beogradu sa Tribunalom "dramatično loša" i da se " nalazi na najnižoj tački u poslednjih godinu dana", da i dalje smatra da se Ratko Mladić, nekadašnji zapovednik srpskih snaga u Bosni i Hercegovini, optužen za ratne zločine uključujući i genocid, i dalje nalazi u Srbiji i da niko nije uspeo da je uveri u suprotno, ali i to da je nakon razgovora sa premijerom Koštunicom, veliki optimista u vezi sa saradnjom Srbije sa Tribunalom.
Predsednik zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović je nagovestio ostavku u slučaju da i dalje ne bude saradnje sa Tribunalom.
XS
SM
MD
LG