Dostupni linkovi

U Briselu se niko ne usuđuje direktno reći da SCG ne funkcioniše


Sjutra će se na dnevnom redu Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope naći izvještaj o funkcionisanju SiCG, u kojem se navodi da unija Srbija i Crna Gora nije ispunila očekivanja i da institucije zajednice slabo funkcionišu. Roman Jakič, predsjednik Političkog odbora Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, za naš radio izvještaj ocjenjuje kao realan.

RSE: Sjutra će se na sjednici Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope razmatrati izvještaj o situaciji u Srbiji i Crnoj Gori. Ako dođe do usvajanja tog izvještaja kakve su implikacije, kolika je težina tog izvještaja, u kome se državna unijaSrbija i Crna Gora ocjenjuje kao nefunkcionalna?

JAKIČ: Savet Evrope je, sada ćemo u sredu imati četrdesetšestu državu – Monako - između tih četrdesetšest država koje su članice Saveta Evrope, dvadesetpet država je članica Evropske unije, tako da ja mislim da utjecaja ima, bar te države koje će tu u Strazburu prihvatiti takvu odluku, imaju neku dužnost da takve stavove zagovaraju i kod kuće, ali da li će Solana i Evropska Komisija, Savet Evropske Unije i evropski parlament poštivati, odnosno ići tim putem, ne znam, ne mogu u njihovo ime govoriti, ali sam siguran da će ta rezolucija, odnosno taj izveštaj, biti prihvaćen takav kakav jeste. Ja mislim da je izveštaj koji je napravljen od strane mog talijanskog i litvanskog kolege dosta dobar i na neki način ocrtava sliku koju svi znamo, ali niko se ne usuđuje da direktno kaže da institucije federacije, na žalost, nisu zafunkcionisale.

RSE: Iz Brisela, odnosno iz Evropske Unije i dalje stižu poruke da je najbrži put ka Evropi Srbija i Crna Gora zajedno. Kako komentarišete to različito viđenje stvari uokviru međunarodne zajednice?

JAKIČ: Teško je objašnjavati poziciju Evropske unije. Evropska unija ima neku dužnost da vrlo delikatno prati. Pošto je Evropska Unija u suštini i Solana su bili kreatori Beogradskog sporazuma. Savet Evrope na drugoj strani nije protiv toga, protiv te jedne zajednice, samo što Savet Evrope, odnosno taj izveštaj koji je sad na stolu, pokazuje da u suštini federacija ne funkcioniše i da treba obe države, Srbija i Crna Gora, zajedno sa Evropskom unijom dogovore kako dalje. Nije bitno pitanje da li izbori prije referenduma ili je referendum prije izbora. Ja mislim da je bitno, i taj dokument Saveta Evrope o tome govori, jeste da traba na neki način analizirati i ustanoviti da institucije federacije ne funkcionišu, da strane koje su se dogovorile oko Beogradskog sporazuma ne ispunjavaju neke obaveze.

RSE: Gdje Vi vidite izlaz iz te situacije?

JAKIČ: Ja u suštini ne vidim puno nekih pozitivnih signala da ta federacija će sada zbog ovih pritisaka na neki način početi funkcionisati. Mislim da će neko morati presjeći to natezanje referendum – izbori – referendum – izbori. Tu treba sjesti za stol i vidjeti da li funkcioniše. Naše mišljenje u Savetu Evrope je da institucije kao takve zapisane, koje bi trebale funkcionisati ne funkcionišu na taj način kao što bi trebale i zato treba napraviti reviziju. Ako se u toj reviziji vidi neki izlaz da bi ta unija mogla funkcionisati, da bi se mogli dogovoriti oko kompetentnosti jedne i druge države, onda u redu. Ako ne, onda stvarno treba prepustiti građanima da odluče u kakvoj zajednici žele živeti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG