Dostupni linkovi

EUFOR smjenjuje SFOR 2. decembra


U toku su posljednje pripreme zamjene snaga SFOR-a vojnicima Evropske unije i taj događaj bit će zvanično obilježen 2. decembra. Sastanak članova Predsjedništva BiH i dvojice izaslanika Evropske unije i NATO-a, Pitera Fejta i Roberta Serija, tim povodom potvrdio je još jednom spremnost Bosne i Hercegovine da aktivno učestvuje u tom procesu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić:

“U BiH postoji potpuni politički konsenzus kada je u pitanju zamjena snaga SFOR-a sa snagama Evropske unije i u tom pravcu će Predsjedništvo uputiti jedan dopis Savjetu sigurnosti, kako bi i Savjet sigurnosti donio odgovarajuću rezoluciju. Pripreme oko preuzimanja mandata su pri kraju. Već su određeni i komandanti snaga EUFOR-a, komandanti štaba NATO-a u Sarajevu, koji će biti formiran. Određene su, odnosno podijeljene tačno nadležnosti, tako da 2. 12. bi trebalo da predstoji ceremonija u Sarajevu oko preuzimanja ovog mandata.”

Izaslanik Visokog predstavnika Haviera Solane, Piter Fejt, kaže da će prenos nadležnosti sa snaga SFOR-a na snage Evropske unije ojačati prisustvo Evropske unije u BiH, kao i instrumente kojima pomaže Bosni i Hercegovini, među kojima je i misija evropske policije. Cilj svih ovih napora je buduća integracija BiH u Evropsku uniju:

“Vojna snaga o kojoj govorimo imat će isti mandat kao i SFOR i nastavit će da stvara sigurno okruženje, kako bi se ova zemlja pripremila za buduću integraciju. Pripreme ove operacije završavaju, jer britanski vojnici dolaze ovih dana, a u toku je osnivanje posebnog štaba NATO-a za BiH, jer sutra već dolazi general Stiven Šuk, koji će zamijeniti dosadašnjeg zapovjednika SFOR-a, generela Virdžila Paketa.”

Ono sa čime nisu zadovoljni u Predsjedništvu BiH, ni u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu jeste nivo saradnje sa Haškim tribunalom. Izaslanik generalnog sekeratara NATO-a Robert Seri:

“Jedino što preostaje i što mi želimo ovdje da vidimo jesu konkretni rezultati, hapšenje optužnih ratnih zločinaca, a ne samo ohrabrujuće izjave koje dolaze iz Banje Luke.”

Neophodnost pune saradanje sa Haškim tribunalom bila je tema razgovora dvojice evropskih izaslanika i sa Visokim predstavnikom Pedijem Ešdaunom. Ambasador Ešdaun je kazao da Hag još uvijek čeka na akcije u RS-u:

“Bilo je dobrih riječi i nekih dobrih mjera, ali bez konkretnih rezultata. Do decembra je, do nove prilike za Partnerstvo za mir, još desetak sedmica. Do tada sat koji otkucava ne bi trebao postati tempirana bomba.”

* * * * *

Predstavnici Evropske unije i NATO-a, tokom zvanične posjete BiH, izjavili su kako u ovoj zemlji neće biti napretka sve dok optuženi za ratne zločine ne budu uhapšeni. Predsjednik RS-a obećao je da će vlasti ovog entiteta u potpunosti ispuniti međunarodne obaveze, posebno prema Haškom tribunalu


Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, razgovaraće sutra u Hagu sa glavnom tužiteljicom Karlom del Ponte i predsjednikom Suda, Teodorom Meronom, o konkretnim akcijama koje MUP RS-a čini u hvatanju optuženih za ratne zločine nakon što je za ministra unutrašnjih poslova imenovan Darko Matijašević:

“Smatram da je to u ovom trenutku pitanje svih pitanje, jer je to potpuno jasno iz stavova i Evropske unije i NATO-a i da u tom smislu, naravno, činimo maksimalne napore da pokažemo da u RS-u ne postoje ni politička ni operativna opstrukcija međunarodnim obavezama, a to je potpuna saradnja s Haškim tribunalom.”

Čavić je o saradnji RS-a s Hagom razgovarao sa Piterom Fejtom, izaslanikom predstavnika generalnog sekretara Evropske unije, i Robertom Serijem, izaslanikom generalnog sekretara NATO-a. Nije novost da Evropska unija žali što RS nije postigla veću efikasnost u saradnji s Haškim tribunalom, kaže izaslanik Havijera Solane, Piter Fejt. Međutim, on kaže, da će izvijestiti Brisel da je zadovoljan predanošću predsjednika RS-a da riješi taj problem:

“Zato sam podstakao vlasti RS-a da učine dodatne napore kako bi se general Mladić i Karadžić našli pred Sudom u Hagu i objasnili svoj slučaj.”

I Robert Seri, izaslanik generalnog sekretara NATO-a, kaže da je NATO nestrpljiv da od vlasti RS-a vidi prvi korak u saradnji s Tribunalom:

“Ja sam ohrabren nakon sastanka s predsjednikom RS-a, koji se obavezao na dodatne napore na ovom planu, kako bi ove stvari bile razriješene.”

Ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović, smatra da će zamjena snaga NATO-a evropskim jedinicama, nazvanim ALTEA, nastaviti proces održanja mira i da se neće desiti bezbjednosni vakuum. Radovanović se nada da je ALTEA posljednje prisustvo vojnih snaga Ujedinjenih nacija, te da će njihova misija trajati najduže šest mjeseci.
XS
SM
MD
LG