Dostupni linkovi

Šešelj traži dokumentaciju o djelovanju paravojnih jedinica Vuka Draškovića


Žustrih replika između optuženog i predsjedavajućeg suca Agiusa danas je bilo mnogo, ali se ipak čini da sudac Šešelja postepeno onemogućuje da drži političke govore u sudnici.

Tužilaštvo je danas najavilo da će u ovom procesu izvesti ukupno 105 svjedoka. Neki će svjedočiti u sudnici, a od jednog broja će biti uzeta samo pisana izjava. Optuženi je kazao da će sve svjedoke tužbe unakrsno ispitati.

Zastupnici tužbe su najavili da će svoj predpretresni podnesak sa detaljima iskaza svjedoka i dokaznog postupka optužbe sudu podnijeti tokom ovog mjeseca. Tužilaštvo je izvjestilo da Šešelj i dalje odbija da primi kompjuterske diskove sa materijalima koji bi mogli biti oslobadjajući za njega, a koje je optužba obavezna da mu dostavi. Šešelj je više puta insistirao da mu sva dokumenta po statutu Tribunala moraju biti dostavljana na srpskom jeziku i na papiru.

Podsjećajući da sudska pravila predvidjaju da dokumenti moraju biti "na jeziku koji optuženi razumije", tužiteljka Hildegard Uerc-Reclaff je danas u sudnici tvrdila da Šešelj razumije i govori engleski jezik. Ona je pustila snimak jednog Šešeljevog interviewa iz sredine devedesetih, tokom kojeg mu je novinar postavljao pitanja na engleskom jeziku, a on bi odmah odgovarao na srpskom. Na kraju razgovora Šešelj je rekao: "Mogu da govorim engleski, ali ne volim, zato što su Englezi naši neprijatelji".

Šešelj je danas zatražio da mu tužba dostavi materijale o ratnom djelovanju paravojnih jedinica Vuka Draškovića, trenutnog ministra vanjskih poslova Srbije. On je kazao da raspolaže informacijama da Tužilaštvo ima obimnu dokumentaciju o djelovanju Draškovićevih paravojnih jedinica “u Gospiću, istočnoj Bosni, Hercegovini”. Zastupnica tužbe je odgovorila da taj materijal neće biti dostavljen optuženom, jer ne predstavlja oslobađajući dokazni materijal.

Šešelj je na kraju današnje rasprave uložio još nekoliko protesta sucu Agiusu, tvrdeći da mu način na koji ga se tretira u sudnici “nanosi duševnu bol”.

Početak suđenja Šešelju još nije zakazan.
XS
SM
MD
LG