Dostupni linkovi

Četvorogodišnji mandat za institucije Kosova


UNMIKova odluka dolazi nakon sto je premijer Kosova, Bajram Redzepi, u petak od sefa UNMIKa zatrazio da se institucijama produzi mandat:

“Zatrazio sam da se razmotri i vidi dali ce institucije imaju trogodisnji ili cetvorogodisnji mandat, s obzirom da je situacija konfuzna”, rekao je Redzepi.

UNMIK je potvrdio da je usvojio Redzepijev predlog:

“UNMIK je uzeo u razmatranje predlog premijera Redzepija. Stoga ce na osnovu posebne Uredbe, koju sef UNMIKa treba da donese pre izbora, buduce institucije imati cetvorogodisnji mandat", izjavila je portparol Mehtild Heneke.

Kosovo ima parlamentrani sistem tako da ce nakon formiranja skupstine, biti izabran predsednik i formirana vlada na cetiri godine. Zvanicnici kosovske vlade kazu da ce se usvojiti i druge promene vezane za organizaciju i funkcionisanje buducih organa vlasti. Naime, ocekuje se formiranje novih ministarstva, za energetiku, lokalnu upravu i ministarstvo za povratak i zajednice, sto podrazumeva nastavak prenosa nadleznosti, a pored toga premijer je zatrazio da vlada dobije potpredsednike.

U medjuvremenu ima najava da kosovski i medjunarodni zvanicnici vode razgovore o mogucnosti formiranja ministarstva za pravosudje, unutrasnjih i spoljnih poslova, sto je jos uvek rezervisana vlast sefa UNMIKa. Povecanje odgovornosti vlade Kosova podrzali su Kontakt grupa i SB, tokom nedavnog boravka sefa UNMIKa u Njujorku.

Istu poruku su preneli i visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana i podsekretar Stejt departmenta za politička pitanja, Mark Grosman. Oni su tokom nedavne posete Pristini naglasili neophodnost da se nakon izbora 23. oktobra, postuju rezultati i odmah krene sa formiranjem vlade, te podrzali nastavak prenosa nadleznosti sa UNMIKa na kosovske vlasti.
XS
SM
MD
LG