Dostupni linkovi

Čeka se Beograd


Zvanicnici misije OEBSa na Kosovu isticu kako ce i bez ucesca najvecih srpskih partija ili koalicija, izbori biti sveobuhvatni s obzirom da je ucesce vec potvrdio jedan srpski politicki subjekat - Gradjanska inicijativa Srbije. Dragisa Krstovic je najavio da ce odluka biti doneta najkasnije pocetkom naredne sedmice:

“Ne znam kada ce biti doneta odluka o izlasku ili neizlasku Srba na izbore za skupstinu Kosova, zakazane za 23. oktobar. Dakle ne znam, ja ocekujem da ce neka odluka do utorka biti donesena. Kakva ce ta odluka biti zaista ne mogu da predvidim”.

Sef UNMIKovog odeljenja za informisanje, Hua Djiang nije zelela da komentarise najave o donosenju odluke, s obzirom da nema zvanicnog saopstenja:

“Mi nemamo zvanicnih informacija. Putem medija smo informisani o odlaganju odluke do utorka, tako da nista ne mogu komentarisati sve dok ne dobijemo zvanican stav Beograda”, kaze Hua Djiang.

I kosovski Srbi cekaju da se Beograd izjasni oko njihovog izlaska ili neizlaska na izbore. Krstovic istice kako je najbolje da stav bude jedistven:

“Bilo bi veoma lose da se zvanicni Beograd oko toga podeli, da ne bude jedinstven. To bi tek u srpskom birackom telu izazvalo takvu konfuziju i takav haos da bi izbori bili besmisleni, da bi mozda cak bili kontraproduktivni, dobeli bi do takvih podela, koje bi imale dugorocne stetne posledice”.

Dragisa Krstovic je izrazio nadu da ce medjunarodna zajednica razumeti razloga odlaganja donosenja konacne odluke:

“Koalicija ‘Povratak’ zna da je danas istekao taj rok koji je bio postavljen od specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN, gospodina Petersena, ali mi se jos nadamo da ce tu biti jos malo fleksibilnosti i da se moze desiti da se taj rok produzi za jos koji dan. A to govorim zbog toga sto znam kakva je zainteresovanost i UNMIKa i OEBSa i cele medjunarodne zajednice da Srbi ucestvuju na tim izborima. A osim toga i neko iskustvo iz proslosti mi govori da bi moglo da se nadje malo vremenskog prostora da se ta odluka saceka i da izbori budu vredni, nego sto bi bili bez ucesca Srba”.

Inace portparol misije OEBSa, Sven Lindolm izjavio je da je svoje ucesce na izborima potvrdio jedan srpski politicki subjekat, na osnovu cega se prema njegovoj oceni, moze zakljuciti da ce izbori biti sveobuhvatni:

“Na izbornom listicu se nalazi jedan politicki subjekat koji ce ucestvovati na izborima. Ne mogu da govorim o drugim partijama dali ce ucestvovati ili ne. Na birackim spiskovima su glasaci iz svih zajednica. Oni mogu glasati, stoga ce rezultati izbora za OEBS biti legitimni”, kaze Lindolm.
XS
SM
MD
LG