Dostupni linkovi

Generali moraju u Hag


U intenzivnim razgovorima sa svojim beogradskim domaćinima američki državni podsekretar za politička pitanja Mark Grosman, podržao je sva stremljenja Srbije i Crne Gore ka evroatlanskim integracijama ali je još jednom jasno ponovio koji uslovi stoje na tom putu.

“Treba da izruči Mladića Hagu, treba da izruči i generale Hagu i da ispuni svoje druge međunarodne obaveze. Predsednik i ja smo imali priliku da govorimo o Kosovu, koje ću posetiti danas posle podne, i on mi je rekao da je apsolutni imperativ bezbednost, sigurnost i prava Srba na Kosovu. Ja sam mu rekao da je to stav koji i mi podžavamo, koji podržava i Kontakt grupa, i da se nadam da će se naći puta i načina ovde u Beogradu da se ohrabre, da se podstaknu Srbi da učestvuju u izborima na Kosovu.”

Grosman je rekao da i dalje veruje da SAD mogu da podrže suđenje četvorici generala u Srbiji, ali da oni prethodno moraju otići u Hag, kao i da je potrebno hapšenje i izručenje generala Mladića. “Ja bih i dalje voleo da se to dogodi ali moram reći da svakim danom koji prođe postaje mi teže da ostanem pri tom stavu. Verujem da snosite posledice danas, i da sa svakim danom koji prođe postaje teže vama a i teže nama”, rekao je on.
“U razgovoru sa gospodinom Grosmanom zahtevao sam snažnu podršku SAD za pristupanje Srbije i Crne Gore programu Partnerstvo za mir, ulasku u NATO, za ubrzano pristupanje Evropskoj uniji i pojačano američko investiranje u našoj zemlji”, izjavo je nakon razgovora sa trojicom američkih diplomata ministar inostranih poslova državne zajednice Vuk Drašković.

“Moram da vam kažem da je na svaki od ovih zahteva, uslovno rečeno zahteva, gospodin Grosman u ime SAD odgovorio sa da. Posle toga da sledi samo jedno ali. Reč je o ispunjavanju naše obaveze prema Međunarodnom tribunalu u Hagu.”

I na pitanje saradnje sa Hagom i na pitanje hoće li biti poziva kosovskim Srbima da izađu na izbore, odgovor će uslediti već za nekoliko dana, rekao je još jedan sagovornik Marka Grosmana, predsednik Srbije Boris Tadić.

“Ja ću narednih dana voditi razgovore i sa Vladom Srbije, imajući u vidu različiti deo ustavne odgovornosti Srbije. Istovremeno našli smo rešenje u državnom smislu, nacionalnom smislu prihvatljivo, korisno za naš narod. Ova situacija zahteva jasne odgovore, i ti odgovori će s naše strane, od strane Beograda uslediti u narednih nekoliko dana.”
XS
SM
MD
LG