Dostupni linkovi

Rok za predaju ratne dokumentacije 6. oktobar


Ministar odbrane RS-a, Milovan Stanković, demantovao je u Doboju medijske navode prema kojima danas ističe rok do kojeg je entitetska vlada Haškom tribunalu trebala da dostavi ratnu dokumentaciju Vrhovne komande Vojske RS-a. On je precizirao da je krajnji rok 6. oktobar. Zapisnici sa sjednica Vrhovne komande iz ratnog perioda, koje traži Haški tribunal, najvjerovatnije se ne nalaze u Ministarstvu odbrane, istakao je Stanković:

“Nisam siguran da u Ministarstvu odbrane postoje zapisnici Vrhovne komande. Znači, cijeneći način organizacije čuvanja dokumentacije i čuvanja arhivske građe, jednostavno imajući u vidu tu logiku, nije za očekivati da u Ministarstvu odbrane i u arhivama Vojske RS-a postoje zapisnici Vrhovne komande.”

Stanković nije mogao reći gdje se nalazi tražena dokumentacija. Portparol premijera RS-a, Goran Radivojac, ponovio je da će sva dokumentacija koja bude pronađena biti dostavljena Tribunalu u Hagu:

“Što se tiče Vlade RS-a, sva dokumentacija, koja resorna ministarstva koja se nalaze pod ingerencijom Vlade budu imala, biće isporučena na zahtjev Haškog tribunala. I tu nema ništa sporno što se nas tiče.”

Hoće li time biti zadovoljna glavna tužiteljica Tribunala, Karla del Ponte, ostaje da se vidi. Prema najavama, ona će 11. oktobra informisati zvaničnike Evropske unije o saradnji sa državama nastalim na području bivše Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG