Dostupni linkovi

Stvarna potera ili medijska prašina?


Sudeći po informacijama koje stižu iz naših izvora u Valjevu, potvrde ove vesti nema ni u vrhu lokalne policije, gde tvrde da bi morali da budu upoznati da se na njihovom području organizuje tako ozbiljna stvar kao što je hapšenje generala Mladića. Neuobičajene aktivnosti nisu primetili ni meštani okolnih sela. Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt danas je negirao da su specijalne snage Sjedinjenih Američkih Država uključene u bilo kakve konkretne akcije u potrazi za optuženima za ratne zločine u Srbiji, ali da komuniciraju i razmenjuju informacije sa srpskim vlastima. Polt je rekao da su SAD spremne da podrže neka suđenja za ratne zločine pred srpskim sudovima, ali pod uslovom da Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu izručeni Haškom tribunalu.

“Stav moje vlade je da bi pod određenim uslovima podržali suđenja pred domaćim sudovima. Mi smo i ranije govorili da bismo kada Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ako su na teritoriji Srbije i Crne Gore, budu uhapšeni i izručeni Hagu, podržali suđenja pred domaćim sudovima”, rekao je američki ambasador Majkl Polt.

U Valjevu inače nije tajna da je Mladić svojevremeno kupio napušteno domaćinstvo u selu Bobova, gde ima i pčele, ali se tu, bar javno, nije pojavljivao od juna 2001. godine. Tada je bio na jednoj svadbi u porti valjevske crkve, a potom i na svečanom ručku u “Grand” hotelu. Tih dana viđen je i u Muselimovom konaku Narodnog muzeja u Valjevu, a sretali su ga i na kupanju u zatvorenom hotelskom bazenu u banji Vrujci.

Te podatke je kasnije u nekoliko navrata i bivši ministar srpske policije Dušan Mihajlović koji je tvrdio da se Mladić posle toga više nije pojavljivao u Srbiji. Procenjujući poslednje inforamcije o navodnoj akciji hapšenja Mladića, vojni analitičar Zoran Dragišić kaže:

“Pitanje je da li se ta akcija zaista sprovodi ili je samo reč o podizanju medijske praštine je vrlo teško proceniti. Najnovija navodna akcija hvatanja Ratka Mladića je svakako potreba da se odgovori zahtevima iz sveta koji su sve glasniji i pritiscima koji su sve jači.”

Diplomatska aktivnost u Beogradu naglo je oživela uoči 1. oktobra, datuma koji se nezvanično pominje kao krajnji rok do kada bi Srbija i Crna Gora trebalo da ispuni međunarodne obaveze. Zvanično je potvrđeno da danas stižu u Beograd američki državni podsekretar Mark Grosman i ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer-Rišar Prosper, a za naredne dane najavljena je poseta čelnika Evropske unije Havijera Solane i Krisa Patena, kao i glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte. Haško pitanje bilo je jedno od glavnih tema i tokom nedavnih razgovora predsednika Republike Srpske Dragana Čavića i Srbije Borisa Tadića.

“Vrijeme nam ističe. Iako smo mi potpuno svjesni kvalifikacija koje u ovom trenutku postoje prema Republici Srpskoj i kolika je opasnost da se ne uspostavi odgovarajuća saradnja koju svijet zahtjeva.”

“Saradnja sa Haškim tribunalom može biti samo potpuna saradnja. Ta saradnja podrazumeva da se oni koji su optuženi za ratne zločine nađu u Haškom tribunalu.”

Da li se zaista steže obruč oko Ratka Mladića, kako je to u inicijalnoj vesti AP rekao neimenovani zvaničnik službe bezednosti. Zoran Dragišić:

“Ja mislim da će Ratko Mladić na kraju biti uhapšen, ali koliko će to dugo trajati i kolike će sve to napore iziskivati od naših vojnih i policijskih snaga to ćemo tek videti.”
XS
SM
MD
LG