Dostupni linkovi

Tribunal za Kosovo


Iako su eksperti Beograda, Prištine i međunarodne zajednice završili u Beču bez dogovora raspravu o reformi samouprave u Pokrajini, Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije Vojislava Koštunice, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je u glavnom gradu Austrije napravljen ozbiljan pomak.

“Ja mislim da su ti razgovori bili korisni, dobri i argumentovani, a to što ih neko povezuje u ovom momentu sa predstojećim izborima na Kosovu ja mislim da je samo slučajnost jer mislim da su konačno na sto stavljene važne stvari. Mnogi učesnici u razgovorima su smatrali da ovi razgovori nemaju direktnih veza sa predstojećim izborima i ja mislim da će se predsedavajući, odnosno predstavnik Stejt dipartmenta dati saopštenje koje će dati okvir i onog što se na skupu dešavalo. Razgovori nisu imali karakter pregovora tako da u tom smislu nemamo nešto što je ispregovarano.”

Da li mislite da je srpska vlada sada bliže inkorporaciji svog dokumenta u prištinski dokument?

“U tom smislu zajednička izjava ima i eksplicitne naznake, ali da li će to stvarno biti tako ja u ovom trenutku ne mogu da sudim.”

Savetnik predsednika Srbije Branko Radujko smatra da bi dalji razgovori trebalo da dovedu do kompromisnog rešenja za decentalizaciju vlasti, odnosno reformu lokalne samouprave na Kosovu.

“Očekujemo da dalji razgovori o ovim temama u potpunosti uvaže one najvažnije zahteve srpske zajednice, a to je samouprava koja će obezbediti ozbiljne nadležnosti Srbima na Kosovu i Metohiji iz oblasti lokalne policije, pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite i svih onih drugih nadležnosti koje danas čine savremene lokalne samouprave, i time obezbediti opstanak onih koji danas žive na Kosovu i Metohiji i otvoriti vrata za stvarni proces povratka, što dosad nije bio slučaj.”

A neposredno nakon povratka iz Njujorka sa zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković održao je pres konferenciju na kojoj je odgovorio i na pitanje deli li utisak svog prethodnika Gorana Svilanovića da Kosovo neumitno ide ka nezavisnosti.

“Ne, sa stanovišta međunarodnoga prava, Povelje Ujedinjenih nacija to je apsolutno nemoguće. Ne može se nezavisna država formirati na teritoriji druge nezavisne države bez saglasnosti te države. Zato sam za govornicom Ujedinjenih nacija jasno rekao: dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom o ljudskom statusu Kosova DA, bilo kakvo nasilje nad našom državom i njenim pravima NE. Ali ponavljam, jedna će pozicija biti ukoliko u momentu kad počnu priče oko konačnog statusa ova zemlja bude u Partnerstvu za mir, i ova zemlja recimo bude, već potpisala ugovor o pridruživanju Evropskoj uniji. A druga će pozicija biti ukoliko sve zemlje oko nas budu na putu ka Evropi, i za ne daj bože takvu poziciju države nećemo smeti kriviti bilo koga sem nas ovde.

Da li ćemo ili nećemo ispuniti neke svoje međunarodne obaveze od kojih je obaveza prema Tribunalu i Hagu prva obaveza, zavisi čitav lanac zbivanja ovde kod nas. Ja dalje u detalje neću da idem. O svemu ovome ću obavestiti državno rukovodstvo i Srbije i Crne Gore. Mi kasnimo. Vreme Srbiji je isteklo. Nema više nijednog minuta vremena za odlaganja, za kalkulacije, za priče videćemo, ljuti se biračko telo, odložimo od izbora do izbora. Ne. Mora se delovati ne sutra nego juče i to je jednodušni zahtev svih.
XS
SM
MD
LG