Dostupni linkovi

Specijalci RS dobili zadatak?


U obraćanju javnosti, koje je iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavljeno kao press konferencija, ministar unutrašnjih poslova, Darko Matijašević, naredio je specijalnim jedinicama prelazak iz pripremnog stanja u stanje operativne zapovijesti:

“Pripadnicima specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, jedinicama za operativnu podršku javno naređujem prelazak iz faze pripremnog stanja u fazu operativne zapovijesti i potpune zadejstvovanosti na terenu. Gospodo specijalci, jedina poruka - izvršite zadatke i nemate prava na grešku.”

MUP će u narednom periodu, na osnovu preuzetih obaveza iz Zakona o saradnji s Haškim tribunalom, nastaviti sa preduzimanjem konkretnih, vremenski definisanih i efikasnih obaveza RS-a, rekao je Matijašević.

“U skladu s funkcijom koju obavljam, u potpunosti ću izvršiti sve zadatke proistekle iz Zakona o saradnji s Haškim tribunalom.”

Istup ministra unutrašnjih poslova njegov je dogovor s Kancelarijom visokog predstavnika, tvrde neki predstavnici ovdašnje političke javnosti. Kako se tvrdi, Ešdaun je naredio predsjedniku RS-a, Draganu Čaviću, i ministru Darku Matijaševiću da na nedavnim dogovorima sa vlastima u Beogradu formiraju specijalnu jedinicu, koja će naoružana, bez administrativnih prepreka, prelaziti granicu na Drini s ciljem hapšenja optuženih za ratne zločine. Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik:

“Znam da je Čavić otišao tamo i dogovarao da se formira zajednička struktura koja bi mogla da nesmetano prelazi preko granice i juri optužene za ratne zločine. U svakom slučaju, vjerovatno je to koordinirano. Ja zaista ne znam.”

Mada je Matijašević odnose sa medijima nazvao bitnim segmentom u funkcionisanju MUP-a jer, kako je rekao, nada se da će dalja saradnja imati nove vidove uz korektan odnos i međusobno uvažavanje, ponovio je grešku direktora policije Radomira Njeguša, jer je poslije svog obraćanja napustio press salu, dok su svi novinari prisutni u zgradi MUP-a uredno fotografisani od službenika MUP-a:

Protesti novinara:

“Gospodine Matijašević...”

“Ministre, ovo je stvarno neprimjereno, ako nema pitanja.”

“Ovo je stvarno...”

“Ovo je već...”

“Niste nas trebali zvati...”
XS
SM
MD
LG