Dostupni linkovi

Optuženi progovorili, tužilac nije iznenađen


Optuženi Miroslav Đanković je svedoka saradnika Spasoja Petkovića zvanog Štuka nazvao patološkim ubicom tuživši ga za ubistvo pet zatvorenika iz hangara, jednu tročlanu porodicu, kao i dvojicu Jehovnih svedoka koje je usmrtio bombom u jednoj zaključanoj prostoriji u gradu. Sa ovim se svedok-saradnik stalno hvalio, rekao je optuženi Đanković. Đanković je opisao da je bio na Ovčari od 15 do 21 čas na obezbeđivanju zarobljenika i da je lično izveo jednog zarobljenika rusinske nacionalnosti koji je potom civilnim vozilom otišao kući.

“U hangaru sam prepoznao jednog zarobljenika koji me je maltretirao i ispalio sam mu metak iznad glave”, posvedočio je Đanković, dodavši da je nakon toga napustio hangar. Nada Kalaba, čiji suprug Stanko je optužen za zločin na Ovčari, takođe je negirala da je iz hangara izvela jednog zarobljenika koji je bio njen radni kolega i pištoljem mu pucala u glavu. To je učinio svedok-saradnik koji je, znajući da sam bila svedok tom događaju pretio meni i mojoj ćerki sve dok nisam uhapšena, kazala je Kalaba. Ona je navela da se u njenoj kući nalazio štab u kojem su boravili kapetan Radić i njegovi saradnici, među kojima je bio i svedok-saradnik Spasoje Petković Štuka kao Radićev kurir. Optuženi Đanković i Kalaba nisu mogli da posvedoče ko je direktno bio nadležan za sudbinu zarobljenika. Zastupnik porodica oštećenih advokat Nikola Barović kažu da su optuženi verovatno nehotice jednim delom svog iskaza potvrdili navode iz optužnica.

“Ne mislim samo na onaj koji je opše poznat da je izvršen masakr i ubijeno oko 200 ljudi, civila i zarobljenika, nego i da njihova znanja su tolika da su sumnje koje su izražene u optužnici osnovane da su i oni učesnici u tom masakru.”

Suđenje su pratile i porodice oštećenih iz Hrvatske. Parica Spudić, čiji je sin identifikovan među 192 ubijenih na Ovčari kaže da je za ovaj zločin potrebno suditi u Hagu:

“Ja bih bila sretna da se tim zločincima sudi u Hagu, jer neko je njima bio naredodavac koji im je naređivao da to rade.”

Bez namere da ulazi u način na koji se optuženi brane, portparol Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije Bruno Vekarić kaže da današnji iskazi nisu neočekivani.

“To je deo njihove odbrane i u to ja ne mogu da ulazim. Naša opužnica je veoma čvrsta i nastojaćemo to da dokažemo u budućem procesu.”

Tokom iznošenja odbrane optuženi nisu želeli da komentarišu pojedine iskaze svedoka-saradnika, navodeći da ih ostavljaju za direktno suočavanje koje će biti u utorak zatvoreno za javnost. Ranije su se optuženi Miroslav Đanković i Nada Kalaba branili ćutanjem.
XS
SM
MD
LG