Dostupni linkovi

Šta donosi sporazum DS – DSS?


Sporazum Tadićeve Demokratske stranke i Koštuničine Demokratske stranke Srbije na lokalnom nivou globalno gledano znači sledeće: Demokratske stranke Srbije na lokalu podržava Demokratsku stranku koja ne podržava Vladu Srbije već je opoziciona stranka. Socijalistička partija Srbije bez čije podrške Koštuničina Vlada ne bi opstala, na lokalu bi mogla da ostane bez podrške Demokratske stranke Srbije a u korist Demokratske stranke. Demokratska stranka, tačnije njen predsednik Boris Tadić, na konvenciji u Novom Sadu zapretio je da će prekinuti kohabitaciju predsednika i Vlade ukoliko bi Demokratska stranka Srbije bilo gde na lokalu paktirala sa Srpskom radikalnom strankom. Na prvi pogled dobitnik u ovom savezu je Demokratska stranka a gubitnik Demokratska stranka Srbije, jer bi se moglo desiti da zbog ove situacije izgubi podršku socijalista što za naš program potvrđuje visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, Žarko Obradović:

“Pa ukoliko bi se desilo da Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije naprave koalicije protiv Socijalističke partije Srbije u onim opštinama u kojima imamo kandidata za gradonačelnika, takvih opština je oko četrdesetak, ili budu pravili da kažem blok protiv Socijalističke partije Srbije, to bi za nas bio dovoljan razlog da preispitamo naš odnos vezano za podršku Vladi i da takvu podršku uskratimo iz prostog razloga što bi to onda bio rat protiv Socijalističke partije Srbije.”

I dok politički analitičari poslovično naklonjeni Demokratskoj stranci Srbije smatraju ovog puta da je “dogovor Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije ponižavajući za Demokratsku stranku Srbije te da vodi daljem urušavanju DSS”, a Zoran Drakulić, kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika u intervjuu beogradskom dnevniku “Blic” izjavljuje da Demokratska stranka mora u Vladu Srbije ili su parlamentarni izbori neminovni, novi portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović uprkos svemu, tvrdi:

“To je samo lični stav gospodina Drakulića. Rekonstrukcije Vlade neće biti na taj način. Znači imaćemo u oktobru mesecu izbor upražnjenih ministarskih mesta i ne planira se ulazak bilo još koje stranke u republičku vladu, jer kao što znate i opozicione stranke koje bi možda i mogle da uđu u vladu nisu izrazile uopšte interesovanje za tako nešto.”

Nema mnogo političke logike u tome da Demokratska stanka Srbije sa Demokratskom strankom ide protiv socijalista na lokalu, pa Žarko Obradović kaže da bi u tom slučaju svakako Socijalistička partija Srbije uskratila podršku Vladi, ali Obradović još ostavlja prostor i za drugačije obrte.

“Prema tome ipak sačekati naredne dane da vidimo praktično šta donosi taj sporazum.”

Otprilike kad je rok kad ćemo znati?

“U nedelju. U nedelju su izbori. Mi imamo 40 kandidata za drugi krug od kojih je veliki broj njih sa vrlo dobrim izgledima da pobedi. I mi ćemo biti u situaciji da vidimo delovanje ovih dveju stranaka i u odnosu na to da formiramo naše odnose prema svemu.”

A i portparol Demokratske stranke Srbije ističe:

“Međutim, naša je preporuka da odbori prvo pregovaraju sa strankama sa kojima je Demokratska stranka Srbije u koaliciji na centralnom nivou, nakon ovog dogovora sa Demokratskom strankom. Takođe Demokratska stranka je ta opcija s kojom ćemo razgovarati, što ne isključuje još neke stranke koje mogu da se svrstaju u demokratski blok, a nisu u vladi. Ono što je važno reći da mi sigurno nećemo ulaziti u koalicije sa Savezom vojvođanskih Mađara Jožefa Kase, sa SDA Sulejmana Ugljanina i sa Čankovom strankom Liga socijaldemokrata Vojvodine. Isto tako neće na centralnom nivou biti vršeni pregovori sa Pokretom snaga Srbije.”

Dakle, moguće je, budući da niko nije precizno upoznat sa detaljima sporazuma Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije da je on takav da se kohabitacija nastavlja, Demokratska stranka ostane zvanično na republičkom nivou opozicija, a Socijalistička partija Srbije i dalje podržava Vladu. Koliko je takva kombinacija štetna po dalji rejting Demokratske stranke Srbije, pitanje je koje se upravo otvara.
XS
SM
MD
LG