Dostupni linkovi

Prva razmena stavova o decentralizaciji izmedju Prištine i Beograda


Na ovom sastanku ce se predstaviti stavovi obeju strana o decentralizaciji lokalne uprave, kaze Mimoza Kusari Ljilja, glasnogovornica premijera Kosova Bajrama Rexhepija.

“Ovom prilikom, u posebnom delu ce biti predstavljanje srpskog plana od eksperata iz Srbije i takodje i predstavljanje predloga Okvira za reformu lokalne uprave koju je sacinila kosovska strana. Na kraju sastanka ce se uraditi jedin size zakljucaka, koji ce sacinit organizator sastanka, u ovom slucaju predstavnici americke vlade”, kaze Kusari Ljilja.

Mechtilde Henneke, glasnogovornica UNMIK-a istice kako se sa ovog sastanka ne mogu ocekivati sugestije i zaključi.

“Sa ovog sastanka nece biti nikakvih konkretnih zakljucaka ili sugestija, posto se radi o uopstenoj diskusiji oko decentralizacije i to je prva razmena ideja”, kaze Heneke.

Glasnogovornica Kusari – Ljilja kaze kako nezavisno kakvi ce biti zaključi i sugestije oni se nece direktno naci u planu za decentralizaciju lokalne uprave, jer sastanak nema tu politicku snagu.

Bilo kakve promene u Okviru za decentralizaciju treba da odobre vlada i Skupstina Kosova, kaze ona.

Na sastanak u Becu je otisla delegacija na cijem je celu Enver Hasani, rukovodilac kancelarije za medjunarodne i regionalne odnose u kancelariji premijera Kosova.

U delegaciju su i dva predstavnika politickog sektora UNMIK-a.

Posle razgovora u Americkoj kancelariji, delegaciji se prikljucio i Milorad Todorovic, medjuministarski koordinator za povratak u kancelariji premihjera Kosova.

Njegov odlazak za Beč je izazvao reakcije srpskih predstavnika u Skupstini Kosova.

Oliver Ivanovic, clan predsednistva Skupstine Kosova je o tome za nas radio kazao:

“Licno nisam hteo da prihvatim da budem deo delegacije koja ce u Becu raspravljati o elementima beogradskog plana jer je postojala opasnost da bi smo mi snosili odgovornost za eventualno neusvajanje plana ili njegovo delimicno usvajanje. Ja sam jednostavno odbio, Dragisa Krstovic je takodje odbio da bude prisutan a mi smo jedina dvojica koja su imala bilo kakve kontakte po pitanju decentralizacije”.

Do sastanka u Beču je doslo nedelju dana nakon poslednjeg sastanka Kontakt grupe u New Yorku na kojem je od Pristine i Beograda zatrazeno da ucine konkretan pomak na planu decentralizacije. Na tom i drugim sastancima Kontakt grupa je izasla sa stavom da je osnov za proces decentralizacije lokalne uprave na Kosovu plan UNMIK-a i vlade Kosova ali da je taj plan otvoren i za druge predloge.
XS
SM
MD
LG