Dostupni linkovi

Zakon o radu sporan za investitore


Osnovni prigovor Saveta je da se Vladinim zakonskim predlogom daju preširoka prava radnicima. Generalni sekretar Saveta Kristof Grojsing izjavio je da se niko ne protivi garantovanju određenih prava zaposlenima u procesu privatizacije, ali da se zakonska regulativa mora prilagoditi evropskim kriterijumima.

“Još jednom naš stav je jasan. Shodno evropskim kriterijumima mora postojati zaštita radnika i zaposlenih. To je veoma važno. U državama koje su sprovele kvalitetne reforme, taj ekvivalent postoji. On je baziran na istorijskoj diskusiji sindikata, države i predstavnika kompanija. Mi čvrsto verujemo da bi vas to iskustvo moglo odvesti ka novom zakonu o radu.”

Podsećamo, zakonski Nacrt koji je pripremila Vlada u nekim krugovima opisan je kao vraćanje na samoupravljanje i to zbog odredbi koje, između ostalog predviđa i povećanje otpremnine za viškove radnika u firmama koje nisu na vladinom socijalnom programu, kao i mogućnost učešća radnika u profitu firmi. Šta o ovom predlogu misle sami radnici, pitali smo u Pančevu.

“Moj razlog je u tome što su se prilikom prodaje preduzeća neke firme prodavale za vrlo male pare, recimo nekoliko eura, i zbog toga što je taj nazovimo vlasnik vrlo malo uložio, skoro zanemarljivo, a radnici su uložili svoj radni vek. Mislim da su mnogo više uložili u to preduzeće da bi trebalo zbog toga da se i oni pitaju.”

“Mislim da bi bi trebalo manje od pola da se pitaju radnici, a šezdeset posto poslodavac.”

Zbog čega?

“Zbog toga što on ipak sa tim parama rukovodi. Znači to je njegova firma.”

“Nijedan privatnik neće dozvoliti da se radnik pita šta će on sa vlasništvom da radi. Koliko treba da se proizvodi, koliko treba od tog novca gde da se ulaže.”

Svoj stav o reformi radnog zakonodavstva savetima investitora izneo je u pismu Ministarstvu rada, za koje tvrde da je poslato 5. avgusta. Ministar rada Slobodan Lalović kaže da to pismo nije dobio. A povodom kritika koje je dobio, u intervjuu nedeljniku NIN je naveo: “Neki minimum dostojanstva u radnom zakonodavstvu moramo imati. Ako investitori misle da negde u Africi mogu da ostvare veće profite i bolje uslove neka idu u Afriku. Ja mogu samo da im poželim srećan put.”

Kristofer Grojsing rekao je novinarima da mu je iz Vlade potvrđeno da je pripremljena druga verzija spornog zakonskog nacrta, ali da investitori sa njenim detaljima još nisu upoznati.
XS
SM
MD
LG