Dostupni linkovi

Srpsko na istoku


Odluka Ustavnoga suda BiH od februara ove godine, kojom su neustavnim proglašeni nazivi 12 općina i jednog grada u RS-u, nije provedena u zadatom roku. Slijedom toga, Ustavni sud donio je odluku kojom sporni nazivi sa prefiksom “srpski” ne važe i ona će stupiti na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku".

Kako se ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje pravnoga sustava u RS-u, donesena je i odluka o privremenim nazivima. Predsjednik Ustavnoga suda BiH, Mato Tadić:

“Nazivi koji su prestali da važe zamjenjuju se slijedećim nazivima: naziv Grad Srpsko Sarajevo zamjenjuje se nazivom Grad Istočno Sarajevo; naziv Srpski Drvar zamjenjuje se nazivom Istočni Drvar; naziv Srpski Sanski Most zamjenjuje se nazivom Oštra Luka; naziv Srpski Mostar zamjenjuje se nazivom Istočni Mostar; naziv Srpsko Goražde zamjenjuje se nazivom Ustiprača; naziv Srbinje zamjenjuje se nazivom Foča; naziv Srpski Ključ zamjenjuje se nazivom Ribnik; naziv Srpska Kostajnica zamjenjuje se nazivom Bosanska Kostajnica; naziv Srpski Brod zamjenjuje se nazivom Bosanski Brod; naziv Srpska Ilidža zamjenjuje se nazivom Kasindo; naziv Srpsko Novo Sarajevo zamjenjuje se nazivom Lukavica; naziv Srpski Stari Grad zamjenjuje se nazivom Istočni Stari Grad; naziv Srpsko Orašje zamjenjuje se nazivom Donji Žabar.”

Odluka o privremenim nazivima donesena je kako odluka o nevažećim ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru, kaže Tadić:

“Ovo su privremeni nazivi, koje je utvrdio Ustavni sud. Ustavni sud je pokušao ići na neutralne nazive. Vidjeli ste da smo koristili, gdje smo mogli, geografske odrednice, a negdje smo koristili nazive koje već imaju kao najveće naseljeno mjesto, a uzeli smo popis stanovništva u naseljenom mjestu, u tom dijelu. Neki od tih naziva predloženi su i od same Narodne skupštine, odnosno u tom zakonu koji je bio na razmatranju u Narodnoj skupštini. Što se tiče naše odluke, jasno stoji da je ona privremena i ona je dotle dok oni ne usvoje zakon prema Ustavu. Kako će oni usvojiti, koje nazive, mi to ne znamo u ovom trenutku. Da li će biti onakvi kako je bilo u Narodnoj skupštini ili će sada, poslije usuglašavanja, biti drugačiji, mi to ne znamo i mi u to ne ulazimo. Kada taj zakon bude konačno usvojen i objavljen i kada bude stupio na snagu, da li će netko osporiti te odredbe, to ne znamo. Mi nećemo, jer mi nemamo, po Ustavu, tu jurisdikciju.”

Ustavni sud BiH pozvao je Narodnu skupštinu RS-a da izvrši odluku o privremenim nazivima, podsjećajući da su odluke Ustavnoga suda konačne i obvezujuće.
XS
SM
MD
LG