Dostupni linkovi

Smenjen šef obezbeđenja svedoka-saradnika


Prema informacijama iz Ministarstva unujtrašnjih poslova Srbije, umesto Dragana Veškovca, na mesto šefa obezbeđenja svedoka-saradnika koji učestvuju u procesima pred Specijalnim sudom, postavljen je njegov dosadašnji zamenik kapetan Zoran Matić. Beogradski list “Nedeljni telegraf” objavio je da je Veškovac smenjen nakon što je tokom vikenda pokušano ubistvo dvojice svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića i Nenada Šarea. Ljiljana Trišović-Felba, šef Informativne službe MUP-a Srbije za naš radio je potvrdila vest o smeni Veškovca.

“On je samo smenjen i na drugom je radnom mestu i ništa više u vezi toga nemam.”

Da li je tačno da je pokušano ubistvo ovih ljudi?

“Ja zaista takvu informaciju nemam i niko od nadležnih sa kojima ja komuniciram. Oni kažu zaista nemamo apsolutno takvu informaciju. E, sad, da komentarišem ono što je pretpostavka u jednim novinama stvarno je vrlo...”

“Nedeljni telegraf” objavio je da je planirano ubistvo Miladina Suvajdžića, svedoka-saradnika u procesu za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića i da je to trebalo da bude učinjeno na lokaciji u Vojvodini gde se nalazi sa policijskom pratnjom. Međutim, policija je o tom planu dobila dojavu od doušnika iz podzemlja i na vreme sklonila Suvajdžića, iako je u jednom trenutku bio ugrožen, piše “Nedeljni telegraf”. Prema navodima tog lista MUP je dobio dojavu i o atentatu na Nenada Šarea, svedoka-saradnika u procesu za ubistvo Ivana Stambolića, pa je i on odmah premešten na drugu sigurnu lokaciju i nije bio u opasnosti. Oba svedoka zaštićena su u akciji policije kojom je rukovodio kapetan Zoran Matić, piše taj nedeljnik. Nenad Šare svedočio je juče na suđenju optuženima za ubistvo Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, ali je ono bilo zatvoreno za javnost.

Miroljub Vitorović, zamenik specijalnog tužioca, rekao je novinarima da Šareovo svedočenje protiče u skladu sa optužnicom. Nikola Barović, advokat porodice Stambolić, rekao je da je Šareovo svedočenje veoma značajno, ali nije mogao da govori o detaljima jer iskaz svedoka-saradnika predstavlja službenu tajnu:

“Ono što ja mogu reći to je da potvrđuje navode optužnice i iz njegovog svedočenja da su jasni razlozi zašto se tužilac opredelio za njega kao svedoka koji može da potvrdi navode optužnice.”

Na iskazu tokom istrage Šare je naveo ko je učestvovao u otmici i ubistvu Ivana Stambolića, i kao organizatora označio Milorada Ulemeka Legiju, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije. Nenad Šare, koji je bio šef obezbeđenja prvooptuženog Milorada Ulemeka za vreme akcije “Sablja” odveo je policiju do mesta na Fruškoj gori gde je Stambolić ubijen i zakopan.
XS
SM
MD
LG