Dostupni linkovi

Ubitačna ukrajinska politicka kuhinja


"Ono sto se meni dogodilo nema nikakve veze sa hranom", rekao je Yushchenko, reagujuci na informacije da je u pitanju bilo trovanje hranom. "Ne moze se govoriti o kuhinji u doslovnom smislu reci nego o ukrajinskoj politickoj kuhinji koja ubija", dodao je. U tom kontekstu je podsetio i na ubistvo clana parlamenta Vadima Hetmana 1998. i novinara Djordjija Gongadzea 2000. godine.

Parlament je jos ranije ubedljivom vecinom izglasao formiranje komisije koja bi trebalo da ispita Yushchenkov slucaj. Predsednik komisije Volodymyr Syvkovych je izjavio da ce se za dve nedelje ustanoviti cinjenice u ovom slucaju koji potresa ukrajinsku javnost. U ponedeljak je i Tuzilastvo najavilo istragu, zatrazivsi od Yushchekovog izbornog staba da predoci svu postojecu evidenciju.

50-ogodisnjem Yushschenku je ustanovljena infekcija jos 6. septembra. 10. septembra su mu radjeni testovi u Becu, zbog cega je morao da otkaze predizborne aktivnosti. Menadzer njegove predizborne kampanje Olexsander Zintichenko je izjavio da su medicinska ispitivanja otkrila da su uzrocnici Yushchenkovih zdravstvenih problema virusna infekcija i hemijske supstance koje se normalno ne nalaze u prehrambenim proizvodima.

Ukrajinski lekari koji su ispitali opozicionog predsednickog kandidata, tvrde, medjutim, da je on oboleo od obicnog gripa.

Poslednja ispitivanja javnog mnenja pokazuju da Yushchenko ima 4 odsto vise pristalica od premijera Viktora Yanukovicha, kandidata pro-predsednickog bloka partija, koji je vidjen za naslednika predsednika Leonida Kuchme.

Predsednicki izbori u Ukrajini odrzavaju se 31. oktobra.
XS
SM
MD
LG