Dostupni linkovi

Beograd protiv internacionalizacije incidenata u Vojvodini


Ministar za ljudska i manjinska prava državne zajednice Rasim Ljajić je posle sastanka čija je glavna tema bila situacija u Vojvodini, rekao da je ambasadore informisao da incidenti u toj pokrajini nemaju karakter pojave i da država neće biti tolerantna prema onima koji te incidente izazivaju.

“Država nijednog trenutka ne stoji iza ovih incidenata i ti incidenti nemaju karakter pojave i oni ne mogu uticati i ne mogu neutralisati ono što smo postigli na polju unapređenja ljudskih prava i prava manjina u protekle četiri godine.”

Ministar Ljajić je ambasadorima Evropske unije preneo stav vlasti u Beogradu da internacionalizacija nije način da se problem u Vojvodini reši, već da naprotiv može rezultirati pogoršanjem situacije.

“Nisam za to da se incidenti minimiziraju, ali isto velika je greška se pravi ukoliko se oni preuveličavaju. Nažalost toga je u poslednje vreme bilo puno.”

Ministar je dodao da je upućen poziv stranim državnicima da posete Vojvodinu.

“Mi želimo da predstavimo sve ono što je učinjeno na polju manjinske zaštite i mislim da je Srbija i Crna Gora učinila više na polju unapređenja prava manjina nego bilo koja druga zemlja u regionu. To ne govorim kao ministar, to govorim kao pripadnik jedne manjine.”

Brifingu je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Dušan Spasojević koji je najavio skoru posetu Borisa Tadića Vojvodini.

“Naš je stav da bez Mađara i pripadnika ostalih manjina nema multietničke Srbije i nema političke stabilnosti, kao što na primer bez Srba na Kosovu i Metohiji nema multietničkog Kosova i nema osnova za političku stabilnost u regionu.”

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore kazao je da Vlada Mađarske ima legitimno pravo da iskaže interes za pripadnike svoje nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG