Dostupni linkovi

Kosovski Srbi – moneta Beograda za potkusurivanje


Slaviša Petković, predsednik Gradjanske inicijative Srbije, koja je jedini srpski politički subjekat koji će učestvovati na oktobarskim parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da budućnost Srba na Kosovu zavisi od bezbednosti i uspeha povratka raseljenih lica.mGradjanska inicijativa Srbije, koja okuplja raseljene Srbe sa Kosova, odbacila je preporuku Vlade Srbije da kosovski Srbi ne treba da učestvuju na izborima, te je optužila Beograd da se na račun kosovskih Srba kocka sa medjunarodnom zajednicom.

Petkovic je danas u Pristini sa premijerom Kosova, Bajramom Redzepijem razgovarao o polozaju Srba na Kosovu:

“Pricali smo o povratku Srba, bezbednosti jer problem bezbednosti je opsti problem. Pricali smo o tome da Srbi moraju da pocnu da se vracaju, onaj ko to bude hteo, ali mora da se vraca svako na svome. U principu vrlo otvoreno smo razgovarali o svim bitnim temama koje su vezane za zivot na Kosovu. Nismo spominjali status Kosova, jer to nije razgovor koji mi mozemo da vodimo na ovom nivou”.

Predstavnici Srba u kosovskim institucijama kazu da odluka o ucescu ili neucescu na izborima zavisi od stava vlade Srbije. Naime, zvanicni Beograd je preporucio kosovskim Srbima da ne ucestvuju na izborima ukoliko UNMIK ne prihvati Plan vlade Srbije o teritorijalnoj autonomiji Srba.
Komentarisuci takav stav Petkovic je optuzio Beograd da kosovske Srbe koristi za kockanje sa medjunarodnom zajednicom:

“Stav vlade Srbije u Beogradu je stav koji omogucuje vladi neko kockanje sa medjunarodnom zajednicom, zato sto se vlada preko nas Srba sa Kosova, a to nije prvi put nazalost vise puta do sada, kocka u smislu sta ce da izbegne dali Hag dali kosovske izbore. Ja necu dozvoliti vise da 400.000 Srba sa Kosova bude nicija moneta za potkusurivanje”.

Slavisa Petkovic ocenjuje da ce biti tesko realizovati sve standarde do polovine 2005. godine, za kada je medjunarodna zajednica predvidela pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova:

“Da li ce poceti razgovori o konacnom statusu, oni se najavljuju. A s obzirom da je medjunarodna zajednica postavila uslov standardi pre statusa, ja mislim da prvo standardi nece moci da se ispune u jednoj godini kad nisu mogli u pet prethodnih. Drugo kada se bude razgovaralo o statusu Kosova nebitno je dali ce sagovornik o toj temi biti Gradjanska inicijativa Srbije ili neka partija, bitno je sa srpske strane stav koji ce imati ta srpska strana a ne kako se ona zove”.

Gradjanska inicijativa Srbije je udruzenje raseljenih Srba sa Kosova, koje je osnovano 2001. godine u Nisu. Prema recima Petkovica ta inicijativa ucestvuje na kosovskim izborima jer smatra da je prema Rezoluciji 12 44 Kosovo sastavni deo Srbije, a zalagace se za bezbednost i povratak Srba na Kosovo.
XS
SM
MD
LG