Dostupni linkovi

Radikali pobednici u Vojvodini


Prema dosad obrađenih 80 posto glasova u sastav novog saziva pokrajinskog parlamenta prema Pokrajinskoj izbornoj komisiji činiće osam stranaka i koalicija. Srpska radikalna stranka, koja je osvojila najveći procenat glasova 29,35, potom Demokratska stranka 21,89, Zajedno za Vojvodinu 9,59 posto, Savez vojvođanskih Mađara 9,18 posto, Pokret Snaga Srbije 7,32 posto glasova, Demokratska stranka Srbije 7,04 posto, SPS 6,54 posto i G17 Plus 5,19 posto. Koja stranka će od preostalih 60 poslanika koji se biraju po većinskom izbornom sistemu imati najviše poslanika znaće se posle drugog kruga pokrajinskih izbora, 3. oktobra. Zasada je izvestan poslanik jedino Srpske radikalne stranke koji je u Novom Sadu već u prvom krugu osvojio nadpolovičnu većinu, dok će se u drugom krugu u većini izbornih jedinica u pokrajini za mesto poslanika u pokrajinskom parlamentu nadmetati kandidati Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke, ili na severu Vojvodine Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke. Što se tiče izlaznosti ona je u Vojvodini najmanja od početka uvođenja višestranačja i iznosi nešto manje od 40 procenata. Za predsednika Skupštine Vojvodine, i dalje aktuelnog Nenada Čanka, Vlada Srbije najodgovornija je za ovakav izborni rezultat, kao i za nezaintereosovanost birača za izbore.

“Iz jasnog razloga što je u protekle četiri godine uza sve naše borbe u Skupštini Vojvodine za veće uvažavanje Skupštine Vojvodine, iz Beograda sračunato vođena politika da se Skupština Vojvodine obezvredi i diskredituje. A s druge strane, najnoviji potezi Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije jasno govore da je njima interes da se uspostavi direktan kontakt i direktna kopča sa manjinama u Vojvodini, to jest nacionalnim zajednicama da budem precizan, a da se pri svemu tome preskoče pokrajinske institucije. Te pokrajinske institucije nisu nacionalne nego pre svega regionalne, to jest građanske, to jest nukleus demokratskog uređenja Srbije, koji je stran u razmišljanju svakome ko živi u Beogradu i radi trenutno u Vladi Republike Srbije koja hitno mora podnese ostavku.”

Što se tiče rezultata Koalicije Zajedno za Vojvodinu čija je članica i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Čanak je izrazio zadovoljstvo trećim mestom, ako se, kako je rekao, “uzmu u obzir svi besomučni napadi na ovu koaliciju”:

“Mi i Savez vojvođanskih Mađara jasno smo pokazali da imamo svoja čvrsta i razgovetno definisana uporišta u Vojvodini. Sve ostale stranke i grupacije pokazale su da im Vojvodina nije jača strana”, rekao je Čanak.

Što se tiče postizbornih koalicija u pokrajinskom parlamentu, i Čanak i ostali predstavnici stranaka kažu da je još uvek rano o tome govoriti.
XS
SM
MD
LG