Dostupni linkovi

Sprečena dalja radikalizacija Srbije


Ne slučajno prvo pitanje koje su po objavljivanju rezultata lokalnih izbora novinari postavili Borisu Tadiću, predsedniku Srbije i predsedniku Demokratske stranke, ticalo se kohabitacije predsednika Srbije sa Vladom Srbije, imajući u vidu loše rezultate koje je većina vladinih stranaka pokazala na lokalnim izborima. Tadić je odgovorio da kohabitacija ostaje i dalje u igri.

“Ja smatram da je najvažnija za Srbiji ovog trenutka politička stabilnost. To je pitanje svih pitanja. Do god politička stabilnost može da se ostvaruje to je jako važno. Smatram da istovremeno kroj jedan vrlo aktivan dijalog između predstavnika Vlade, premijera i predsednika rad Vlade može da se poboljša. Istovremeno ovi izbori će svakako biti i razlog za analizu političke situacije u Srbiji.”

Boris Tadić je uveren da su lokalni izbori pokazali da je Srbija na dobrom putu, te da je “sprečena dalja radikalizacija”. Tomislav Nikolić, lider Srpske radikalne stranke rano jutros razgovarao je sa Vojislavom Koštunicom, o čemu slušamo od Tomislava Nikolića:

“Ja sam danas zvao Vojislava Koštunicu, predsednika Demokratske stranke Srbije, sa jednim prostim pitanjem: Vojislave, da li ćemo mi da sarađujemo posle ovih izbora, ili ne? I on je rekao da je on već nagovestio neku saradnju na opštem nivou, ali da to ne znači da neće biti možda čak i od opštine do opštine, ali da u principu očekuje sutra da dobije konačane rezultate sa lokalnih izbora i da sutra uveče održi sastanak u stranci, a preksutra da se čujemo da bi mi dao neki odgovor.”

Na lokalnom nivou Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije bi prostom matematičkom logikom mogle same da formiraju vladu, ali postavlja se pitanje da i će Demokratska stranka Srbije i Vojislav Koštunica konačno postaviti zahtev pred Tadića da izađe iz dosadašnje konstruktivne opozicije i podrži Vladu na republičkom nivou. Tadić i Demokratska stranka i dalje tvrde da od toga nema ništa, i spremni su da govore samo o koalicijama na lokalnom nivou gde će sarađivati sa svima osim sa Srpskom radikalnom strankom i sa Socijalističkom partijom Srbije, kako rekoše. Kandidat Demokratske stranke Srbije Zoran Drakulić, kada je reč o koalicijama na lokalu, izjavio je:

“Tu odluku će doneti stranački organi ovih dana i ona će biti rezultat verovatno jednog šireg dogovora. Vama je verovatno već poznato da DS i DSS zajednički mogu da formiraju većinu u Skupštini i o tome će biti razgovora ovih dana.”

A Tomislav Nikolić, nakon jutrošnjih razgovora sa Vojislavom Koštunicom koji mu je izgleda rekao da će ponovo pokušati nešto kao saradnju sa svima, o mogućnosti da se Demokratska stranka Srbije opredeli za koaliciju sa Demokratskom strankom a ne sa Srpskom radikalnom strankom, ističe:

“Ja čak mislim da Demokratska stranka ide za sebe lakšim putem, da glumi opoziciju, podržava Vladu, a Vojislav Koštunica iz poteza u potez joj samo podiže broj glasova koji osvaja, a svoju stranku srozava i baca na kolena. Mislim da je moguće da ide sa Demokratskom strankom, ali to je njegov kraj.”

Boris Tadić, naglasio je kasno u nedelju po objavljivanju rezultata da je odziv birača zabrinjavajuće mali. Odziv je zapravo na ivici bojkota izbora, kako pišu neki beogradski mediji. Tako mali odziv Tadić smatra razloge da se pre raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, a neki tvrde i izbora na svim nivoima, građani dodatno motivišu. Jedan od motiva, prema Tadiću, bio bi i donošenje novog ustava. Tu se priča vraća na početak. Lokalni izbori, ma šta se desilo u drugom krugu, samo su pokazatelj u malom onoga šta se dešava na republičkom nivou.
XS
SM
MD
LG