Dostupni linkovi

85 milijuna maraka završava u džepovima političara


Građani BiH kao najkorumpiranije smatraju predstavnike kantonalne vlasti. Slijede ih entitetske vlade, kao i Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH. No, neprikosnoveni lideri, kada je korupcija u pitanju, su političke stranke, među kojima su na prvome mjestu Stranka demokratske akcije i Srpska demokratska stranka, podaci su iz Studije percepcije korupcije, koju je izradio Transparency international BiH. Rezultati su dobijeni na osnovu mišljenja 1640 anketiranih građana na cijeloj teritoriji države, kaže predsjedavajući Odbora direktora Transparencyja, Boris Divjak:

“I pozicija i opozicija imaju prilično loše pokazatelje. Dva neprikosnovena lidera u zemlji su SDA i SDS. I moram isto tako da napomenem, kad gledamo s entitetskog nivoa - da se pozicija opoziciji jako približava - recimo, u Republici Srpskoj SDS i SNSD, zapravo dvije vodeće stranke. Tako, npr., Stranka za BiH i SDP BiH u Federaciji također nisu uspjele da stvore imidž reformiranih stranaka, koje imaju program borbe protiv korupcije.”

Prema računicama Transparency internationala, jedan od skromnijih pokazatelja pronevjere sredstava poreskih obveznika BiH je najmanje 85 milijuna maraka, koji završavaju po džepovima političara na različitim razinama vlasti:

“Znači, više nestaje para po džepovima lokalnih političara nego što BiH pozajmljuje svake godine kod međunarodnih finansijskih institucija. I to je ono što je, zapravo, jako bolna činjenica, jer govori da će naredne tri generacije zaduživanjem na 35 godina morati da otplaćuju ono što šačice kriminalaca u ovoj državi trpaju danas u svoje džepove.”

Rezultati istraživanja pokazuju da najveći broj građana kao osnovni uzrok raširenosti korupcije vidi opće siromaštvo, moralnu krizu u društvu, nepostojanje pravne države, kao i neefikasnost sudskog i zakonodavnog sustava. O tomu problemu govorio je i šef Europske komisije u BiH, Michael Humphreys, a kao primjer naveo je posljednje izvješće glavnog revizora BiH o financijskom poslovanju državnih institucija:

“Za mene je bilo ohrabrujuće da vidim da su ta izvješća ne samo urađena nego i zvanično objavljena. Ali mi nije jasno što se nakon toga dogodilo, odnosno da li su poduzete ikakve akcije, sukladno preporukama revizora. Rekao bih da je od ključnoga značaja da, kada se ona izrade, se nešto i poduzme, odnosno da ona ne postanu samo hrpa papira koji će se čuvati na nekim policama, bez ikakvih daljnjih aktivnosti.”

Odgovornost je vlade, izvršnih tijela i sudstva da osiguraju da korupcija ne bude nešto što se tolerira i postoje odgovarajući zakoni kojima će se rješavati pitanja korupcije, kaže Humphreys.

Prema Studiji precepcije korupcije u BiH, jedan od pozitivnih pokazatelja je taj da su općine napravile izvjestan pomak, kao i sami građani, čija je spremnost da plate mito opala za 15 posto.
XS
SM
MD
LG