Dostupni linkovi

Za UNMIK izbor Papovića nelegalan


UNMIK smatra da je izbor rektora Univerziteta u Mitrovici ilegalan i protivzakonit.

Potvrdjujuci da UNMIK jos nije produzio akreditaciju Univerzitetu u Mitrovici, koja je istekla u avgustu ove godine Matilde Heneke , glasnogovornica UNMIK-a je izjavila da je nacin na koji je izvrsen izbor Papovica za rektora protiv svih zakona koji se primenjuju na Kosovu.

“Ovaj izbor nema osnova ni u jednom od primenljivih zakona na Kosovu, u sustini u suprotonosti je sa kosovskim zakonom “, rekla je Heneke dodajuci da je UNMIK jasno stavio do znanja zvanicnom Beogradu svoj stav o ovim pitanjima, “ da se radi o ilegalnoj odluci “, kazala je Heneke.

Ona je takodje izjavila da je nacin izbora rektora Univerzitetat u
Mitrovici neprihvatljiv za obrazovne institucije u Evropi i od strane donatora.

Ovakav stav UNMIK-a je podrzao i ministar obrazovanja Kosova Rexhep Osmani koji je za nas radio izjavio da je Ministarstvo na cijem je celu od pocetka bilo protiv osnivanja takvog univerzitetata

„Nasa je ocena bila da je ovo politicki Univerzitet i vrlo brzo je potvrdjeno da imenovanjem Papovica vlada Srbije zeli da politizira do kraja Univerziteta u Mitrovici. S toga odluka UNMIK-a je ispravna i on ne samo da treba da izrazi neslaganje vec treba da preduzme konkretne korake na eliminisanju paralelnih struktura, posebno Univerzitetat u Mitrovici“.


U pismu koji je uputio premijeru Srbije Vojislavu Kostunici 15 juna ove godine vrsilac duznosti sefa UNMIK-a Ccarls Brajsou je podrobno obavestio premijera Srbije o nezakonitostima u postupku imenovanja Radivoja Papovica, tada , za vrsioca duznosti Rektora Univerzieteta u Mitrovici.

Inace professor Papovic je na Kosovu poznat po svojim ekstremnim stavovima zbog kojih je dosao u sukob i sa tadasnjom politikom Milosevica zalazuci se da se albanskim studentima onemoguci koriscenje prostorija pristinskog Univerziteta.

Vas reporter je danas kontaktirao profesora Papovica ali je on odbio da komentarise ocenu UNMIK-a da je njegov izbor nelegalan i protizakonit time sto je kazao kako je na sastanku u vladi Srbije i vaseg reportera uputio da se javi u sledeceg utorka.

Smenjeni rektor Univerzitetat u Mitrovici Gojko Savic smatra da se ovaj problem treba resiti izmedju UNMIK-a i vlasti u Beogradu, jer je prema njemu izbor Papovica za rektora prema kosovskim odnosno UNMIK-ovim zakonima nelegalana dok je prema srbijanskim zakonima legalan.

„Stete su sigurno velike iz prostog razloga jer je nama trebalo tri godine da ostvarimo sve to sto smo postigli , a da sada sve to prakticno jednim potezom bude uklonjeno“.

UNMIK je zatrazio da prosvetnih vlasti u Beogradu da stave van snage ovu odluku i da saradjuju sa UNMIK-om i Ministarstvom obrazovanja Kosova, kako bi, kako je izjavila Heneke “vratili Univerzitet u Mitrovici na pravni put”.

Heneke je najavila da ce UNMIK o svojoj odluci da ne akredituje Univerzitet u Mitrovici upoznati Asocijaciju Univerziteta Evrope i Holandsku kancelariju u Pristini, kao predsedajuceg Evropske unije.
XS
SM
MD
LG